Amerikāņu vandalis Izraēlas muzejā sadauzījis Senās Romas skulptūras. Tagad tiek pārbaudīta viņa garīgā veselība

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Vēl pirms “Hamas” uzbrukuma Izraēlai kāds amerikāņu tūrists valstī paveica muļķīgu vandalisma aktu, Izraēlas muzejā Jeruzalemē sadauzot divas Senās Romas laika skulptūras.

Pagājušajā nedēļā notikušais incidents radīja bažas par Izraēlas nenovērtējamo artefaktu drošību un pieaugušo uzbrukumu skaitu Izraēlas kultūras mantojumam. Nu to visu vēl pamatīgāk apdraud karš.

Pats vandalis ir 40 gadu vecs radikāls amerikāņu ebrejs, kurš valstī viesojies tūrista statusā. Viņš skaidroja, ka skulptūras sadauzījis, jo tā esot elku pielūgšana, kas ir pretrunā ar Toru. Vīrieša advokāts Niks Kaufmans gan noliedz, ka vīrietis rīkojies reliģisku motīvu vadīts. Tā vietā viņa klients ciešot no garīgas kaites, ko dēvē par Jeruzalemes sindromu. To izraisa Jeruzalemes reliģiskā slava un aura, liekot sirdzējam domāt, ka viņš ir tēls no Bībeles. Incidenta izraisītājam nu likts iziet psihiatrisko pārbaudi, vēsta ziņu aģentūra "AP".

Foto: EPA/Scanpix

Ievērojamais Izraēlas muzejs, kurā aplūkojami dažādi ar ebreju mākslu un sadzīvi saistīti arheoloģiskie atradumi un mākslas darbi, šo incidentu nosauca par “satraucošu un neparastu notikumu”, piebilstot, ka viņi “nosoda jebkāda veida vardarbību un cer, ka tādi notikumi neatkārtosies”.

Muzeja uzņemtajās fotogrāfijās redzama zemē nogrūsta un pamatīgi bojāta dievietes Atēnas marmora galva. Par laimi, bojātās skulptūras būs iespējams restaurēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu