Krievijas kontrolētais "Inter RAO Lietuva" vēršas Stokholmas arbitrāžā pret Baltijas elektropārvades sistēmu operatoriem

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
AS "Augstsprieguma tīkls" ēka.
AS "Augstsprieguma tīkls" ēka. Foto: Paula Čurkste/LETA

Krievijas enerģētikas kompānijas "Inter RAO" kontrolētais Lietuvas uzņēmums "Inter RAO Lietuva" vērsies Stokholmas Tirdzniecības kameras Arbitrāžas institūtā pret Latvijas, Lietuvas un Igaunijas elektropārvades sistēmu operatoriem "Augstsprieguma tīkls" (AST), "Litgrid" un "Elering".

Ģiedrjus Balčūns, kas septembra beigās kļuva par "Inter RAO Lietuva" valdes priekšsēdētāju, apstiprināja, ka prasība pret Baltijas valstu elektropārvades operatoriem iesniegta saistībā ar uzkrājušos parādu, kura apmēru viņš neprecizēja.

"Varu apstiprināt, ka "Inter RAO Lietuva" saistībā ar nenomaksāta parāda atgūšanu ir iesniedzis prasību Stokholmas Tirdzniecības kameras Arbitrāžas institūtā pret "Litgrid", Latvijas AST un Igaunijas "Elering". Šajā lietā prasības pret citām pusēm nav iesniegtas," Balčūns teica ziņu aģentūrai BNS.

Viņš atteicās sniegt detalizētu informāciju, norādot, ka process nav publisks.

Maijā toreizējais "Inter RAO Lietuva" bankrota administrators Aurims Valaitis teica, ka Baltijas valstu elektropārvades tīklu operatori kompānijai par sistēmas balansēšanas pakalpojumiem, kas sniegti līdz 2022.gada jūnijam, parādā ir nepilnus 13 miljonus eiro plus procentus un soda naudu.

Daļa no parādiem veidojušies pirms 2022.gada jūnija, kad "Inter RAO Lietuva" kreditori ierosināja ārpustiesas bankrota procedūru, kuru Lietuvas Apelāciju tiesa septembrī atzina par nelikumīgu.

Pērn marta vidū Lietuvas Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienests paziņoja par ierobežojumiem "Inter RAO Lietuva" bankas operācijām, bet maijā dienests informēja, ka saistības ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu dēļ ir iesaldēti ne tikai kompānijas finanšu līdzekļi, bet arī akcijas.

2022.gada 22.maijā Baltijas valstis apturēja tirdzniecību ar "Inter RAO" piegādāto elektrību no Krievijas. Tas tika pamatots ar elektrības biržas "Nord Pool" operatora lēmumu 20.maijā apturēt Krievijas elektrības tirdzniecību. Baltijas pārvades tīklu operatori no pagājušā gada 1.jūnija pārtrauca izmantot "Inter RAO" pakalpojumus sistēmas balansēšanai.

Savukārt pērn jūnija beigās Lietuvas Valsts enerģētikas regulēšanas padome (VERT) anulēja "Inter RAO Lietuva" izsniegtās elektrības eksporta, importa un neatkarīgā piegādātāja licences.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu