Pagarināts termiņš sūdzības izskatīšanai "Rail Baltica" pamattrases būvdarbu iepirkumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) līdz nākamajai nedēļai pagarinājis sūdzības izskatīšanas termiņu iepirkumā par dzelzceļa "Rail Baltica" pamattrases būvdarbiem, liecina IUB publiskotā informācija.

Termiņš pagarināts, jo IUB nepieciešams saņemt papildu informāciju no SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas".

Tādējādi personu apvienības "IC Ictas Insaat Sanayi Ve Ticaret" un "Dogus Insaat Ve Ticaret" iesniegto sūdzību IUB plāno izskatīt līdz 17.oktobrim.

Jau vēstīts, ka IUB sūdzību par "Rail Baltica" pamattrases būvdarbu iepirkumu, kuru IUB iesniedza personu apvienības "IC Ictas Insaat Sanayi Ve Ticaret" un "Dogus Insaat Ve Ticaret", skatīja 28.septembrī.

Sūdzības pieteicēju iesniegumā norādīts, ka "IC Ictas Insaat Sanayi Ve Ticaret" un "Dogus Insaat Ve Ticaret" iesniedza būtiski lētāku finanšu piedāvājumu, taču tika izslēgta no turpmākās dalības konkursā.

Tostarp pieteikumā skaidrots, ka personu apvienība konkursa pirmajā kārtā nosūtīja pasūtītājam visus nepieciešamos dokumentus un izziņas, kā arī saņēma Valsts drošības dienesta (VDD) atzinumu par iesniedzēja pielaidi otrās kārtas konkursa dokumentācijai, taču "Eiropas dzelzceļa līnijas" paziņoja, ka iesniedzēji tiek izslēgti no turpmākās dalības konkursā.

Iesniedzēji lūdza pasūtītāju izsniegt tam konkursa iepirkuma komisijas sēžu protokolus un VDD rekomendāciju, kas bijusi par pamatu pieteikuma atteikumam. Attiecīgi "Eiropas dzelzceļa līnijas" nosūtīja uzņēmumiem sēžu protokolus, taču atteicās izsniegt VDD rekomendāciju. Atteikuma tiesiskais pamatojums netika norādīts.

Tādējādi sūdzības iesniedzēji lūdz Iepirkumu uzraudzības komisiju aizliegt "Eiropas dzelzceļa līnijām" slēgt iepirkuma līgumu konkursā, atcelt kompānijas pieņemto lēmumu, kā arī uzlikt pasūtītājam par pienākumu veikt atkārotu konkursā iesniegto piedāvājumu izvērtēšanu.

Atbilstoši Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS) publiskotajai informācijai konkurss par "Rail Baltica" pamattrases būvdarbiem izsludināts 2021.gada novembrī. Par uzvarējušo pretendentu atzīta personu apvienība "E.R.B. Rail Baltica JV", kas būvdarbus piedāvā īstenot par 3 698 833 520 eiro.

Tikmēr iepirkumu procedūrā norādītā "IC Ictas Insaat Sanayi Ve Ticaret" un "Dogus Insaat Ve Ticaret" piedāvātā līgumcena bija 3 162 418 257 eiro. Par atteikuma iemeslu "IC Ictas Insaat Sanayi Ve Ticaret" un "Dogus Insaat Ve Ticaret" ziņojumā norādīts VDD atzinums.

Jau ziņots, ka "Rail Baltica" projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma (1435 milimetru) dzelzceļa līniju ar vilcienu maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā.

Sākotnēji bija paredzēts, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, bet iesaistītās puses vairākkārt paudušas, ka tās ir būtiski pieaugušas. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem. Dzelzceļa līniju "Rail Baltica" plānots atklāt secīgi pa posmiem laikā no 2028.gada līdz 2030.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu