Skultes LNG termināla likuma atcelšanu izskatīs Saeimā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Otrdien, 10. oktobrī, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēd lēma likumprojektu par Skultes sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināla likuma atcelšanu virzīt izskatīšanai Saeimā.

Likumprojekts Saeimā tiks skatīts ierastā kārtībā 12.oktobrī. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš noteikts 17.oktobris.

Deputāte Jana Simanovska (P) sēdē norādīja, ka pirms gada Saeima pieņēma likumu par Skultes LNG termināļa izbūvi, kas bija saistīts ar toreizējo situāciju, tostarp karu Ukrainā un neskaidrību par dabasgāzes piegādi.

Šobrīd situācija ievērojami mainījusies arī Valsts drošības dienests (VDD) ir norādījis, ka valsts intereses nepieprasa šādu termināli, kā arī VDD apšauba ekonomisko pamatotību. Tāpat arī Inčukalna dabasgāzes krātuve pašreiz ir teju pilna un nav ekonomiskā pamatojuma, kāpēc terminālis būtu nepieciešams.

Klimata un enerģētikas ministrijas Valsts sekretāre Līga Kurevska komisijas sēdē sacīja, ka konteksts, kurā likums tika pieņemts ir atšķirīgs pašreizējam. Tāpat arī kopumā ir krities dabasgāzes patēriņš. Vienlaikus arī likumā noteiktais termināļa izbūves termiņš - 2024.gada 15.septembris - nav tehniski sasniedzams.

Komisijas sēdē arī Saeimas juridiskais birojs norādīja, ka neredz šķēršļus likumprojekta virzīšanai tālāk.

AS "Skulte LNG Terminal" valdes loceklis Uldis Salmiņš komisijas sēdē atbalstīja likuma atcelšanu, jo tas nav izpildāms noteiktajā termiņā. "Nav jēgas no likuma, kas nav praktiski izpildāms," sacīja Salmiņš.

Vienlaikus Salmiņš aicināja KEM ņemt vērā iespējamos drošības riskus nākotnē, norādot, ka citu valstu termināļiem iespējams Latvijas vajadzības nebūs prioritāte apdraudējumu gadījumā.

Kurevska sacīja, ka Latvija ir sarunās ar Igauniju par kopīgu risinājumu meklēšanu krīzes situācijās. Vienlaikus viņa norādīja, ka lielāks termināļu skaits Latvijā nepalīdzēs pret sabotāžu, kas neļaus kuģiem iebraukt ostās.

Jau ziņots, ka pērn septembrī Saeima pieņēma likumu, kas noteica nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu LNG terminālim. Šogad valdība noraidīja LNG termināļa attīstītāja AS "Skulte LNG Terminal" un stratēģiskā investora piedāvātos projekta sadarbības nosacījumus.

Likumprojektu par minētā likuma atcelšanu iesnieguši deputāti Andris Šuvajevs (P), Mairita Lūse (P), Jana Simanovska (P), Atis Labucis (JV), Jānis Patmalnieks (JV), Raimonds Čudars (JV), Harijs Rokpelnis (ZZS), Augusts Brigmanis (ZZS) un Didzis Zemmers (ZZS).

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu