Latvijas Bankai lūgts izvērtēt klientu izmaksas, ar hipotekāro kredītu mainot bankas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijas Bankai ir lūgts tuvāko nedēļu laikā izvērtēt, kādas būtu banku klientu optimālās izmaksas pāriešanai ar hipotekāro kredītu uz citu banku, otrdien pēc darba grupas par kreditēšanas jautājumiem masu medijiem sacīja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Ministrs skaidroja, ka šobrīd konstatēti vairāki juridiski un finansiāli aspekti, kas traucē banku klientiem ar hipotekārajiem kredītiem ērti migrēt no vienas bankas uz citu, piemēram, savulaik pieņemts aizliegums reklamēt hipotekārā kredīta pakalpojumus. Lai atvieglotu klientu pārejas procesu no vienas bankas uz citu, Latvijas Bankai lūgts izvērtēt, kādas būtu patērētāja optimālās izmaksas.

"Divas nedēļas strādās visas iesaistītās institūcijas, trešajā nedēļā mēs sanāksim kopā. Tad mums jau būs skaidrs, kāds ir tas optimālais izmaksu modelis, lai tas klientam būtu izdevīgi. Un tad pielāgosim kopējās izmaksas tām, kas ir izdevīgas klientam," sacīja Ašeradens.

Ērtāku hipotekārā kredīta pārkreditēšanu citā bankā valsts vēlas panākt jau šogad, sacīja ministrs.

Latvijas Bankas padomes pārstāve Kristīne Černaja-Mežmale medijiem sacīja, ka izmaksas, klientam pārvietoties no vienas bankas uz otru, ir diez gan lielas, un tās nav saistītas tikai ar banku komisijām, bet dažādiem juridiskiem pakalpojumiem. Lai veicinātu banku konkurenci un klientu mobilitāti, Latvijas Banka piekrīt, ka šīs izmaksas būtu mazināmas un procesu varētu atvieglot.

Minētais tiek skatīts kā viens no risinājumiem, kā palielināt banku konkurenci un mazināt augstās hipotekāro kredītu likmes, kas Latvijā novērtētas kā vienas no augstākajām Eiropā.

Darba grupā strādā pārstāvji no Tieslietu, Finanšu un Ekonomikas ministrijas, kā arī Latvijas Bankas, Latvijas Zvērinātu notāru padomes, finanšu institūcijas "Altum", asociācijas "FinTech Latvija". Darba grupu vada Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), bet šodien saslimšanas dēļ Siliņu aizvietoja tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu