Nozares pārstāvji: Veterinārārsti tiek nepatiesi vainoti dzīvnieku nepamatotā eitanāzijā (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Veterinārārsti tiek nepatiesi vainoti dzīvnieku nepamatotā eitanāzijā, norāda Latvijas Veterinārārstu biedrības (LVB) pārstāvji.

Biedrība skaidro, ka arvien biežāk publiskajā telpā parādās paziņojumi par veterinārārstu atbalstītu dzīvnieku nogalināšanu tā vietā, lai tos glābtu patversmēs.

LVB ieskatā nepamatotie un nepierādītie apgalvojumi par veterinārārstu ieinteresētību dzīvnieku eitanāzijā liecina par mērķi nomelnot citas dzīvnieku aizsardzības organizācijas un veterinārārstus, noniecināt viņu darbu, izceļot pašus kā vienīgos un patiesos dzīvnieku aizstāvjus un glābējus.

Tāpat biedrības pārstāvji norāda, ka ar šādiem maldinošiem apgalvojumiem un pieļāvumiem sabiedrībā tiek sētas bažas par veselu dzīvnieku eitanāziju.

Lai gan viens no argumentiem esot, ka pēc dzīvnieka 14 dienu uzturēšanas patversmē beidzas pašvaldību finansējums, tādēļ dzīvnieki tiek eitanazēti, LVB uzsver, ka vairākums Latvijas patversmju nesaņem šādu finansējumu un katrs izteikums, kas adresēts patversmei, nepamatoti vainojot to dzīvnieku nogalināšanā, ir uzbrukums arī veterinārārstiem.

Vienlaikus biedrībā informē, ka katrā reģistrētā patversmē strādā veterinārārsts, kura pienākums ir ne tikai nodrošināt dzīvnieku veselības profilaksi un aprūpi, bet arī veikt dzīvnieka eitanāziju, ievērojot Dzīvnieku aizsardzības likumā noteiktās prasības.

LVB rīcībā nav ziņu, ka šīs prasības netiktu ievērotas.

Tāpat biedrībā tiek uzsvērts, ka apgalvojumiem, ka patversmēs nonākušo dzīvnieku skaits ar katru gadu pieaug un eitanāzijas apmēri ir nesamērīgi, nav pamata. Statistika par pēdējo desmitgadi liecina, ka dzīvnieku skaits patversmēs samazinās.

"Tieši veterinārārsti sadarbībā ar citiem speciālistiem atbildīgi un profesionāli ik dienas rūpējas par Dzīvnieku aizsardzības likumā un citos tiesību aktos noteikto prasību ievērošanu, tā nodrošinot dzīvnieku brīvību no sāpēm, bada, diskomforta, bailēm, nespējas realizēt savai sugai raksturīgo uzvedību", uzsvēr LVB priekšsēdētājs Ilmārs Dūrītis.

Problēmu ar nepatiesu ziņu izplatīšanu LVB akcentēja arī Zemkopības ministrijas Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēdē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu