Latvijas delegācija piedalījās Eiropas Savienības - Līča sadarbības padomes sanāksmē Omānā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš
Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Latvijas delegācija Ārlietu ministrijas (ĀM) speciālo uzdevumu vēstnieka globālos un multilaterālos jautājumos Andreja Pildegoviča vadībā pirmdien, 9.oktobrī, un otrdien, 10.oktobrī, Muskatā, Omānā piedalījās Eiropas Savienības (ES)-Līča sadarbības padomes 27.sanāksmē (EU–GCC Ministerial meeting), kurā pārstāvētas augsta līmeņa delegācijas no ES un Persijas līča valstīm.

Sanāksmes laikā Latvijas delegācijas vadītājs tikās ar Omānas, Kataras, Bahreinas un Kuveitas pārstāvjiem, lai apspriestu divpusējo sadarbību ar šīm valstīm, globālās drošības jautājumus, kā arī ciešākas sadarbības un atbalsta iespējas starptautiskajās organizācijās, tajā skaitā ANO. Gan EU-GCC tikšanās, gan divpusējo sarunās tika pārrunāta drošības situācija Tuvajos Austrumos pēc "Hamasa" teroristu uzbrukuma Izraēlai, kā arī pārrunāts atbalsts Ukrainai un starptautiskie centieni apturēt Krievijas agresiju Ukrainā.

Padomes sanāksmes darba kārtībā bija arī jautājumi par klimata pārmaiņām, gatavošanos ANO Organizācijas Klimata pārmaiņu konferencei (COP 28), kā arī sadarbību humānās palīdzības jomā. Noslēgumā tika parakstīts kopīgs ES-GCC paziņojums, kur ne tikai izklāstītas reģiona aktualitātes, bet arī paustas bažas par agresiju pret Ukrainu.

Līča valstu sadarbības padome (GCC) ir reģionāla starpvaldību organizācija, kas apvieno sešas valstis: Bahreinu, Kuveitu, Omānu, Kataru, Saūda Arābiju un Apvienotos Arābu Emirātus. Padome ir dibināta 1981.gadā. Ģenerālsekretariāts atrodas Rijādā, Saūda Arābijā.

1988.gadā ir parakstīts sadarbības nolīgums starp ES un Līča valstu sadarbības padomi. 2022.gada februārī ir apstiprināta kopīga sadarbības programma 2022.-2027.gadam. ES finansē dažādus projektus reģionā, lai veicinātu dialogu un sadarbību abu pušu stratēģisku interešu jomās. Līča valstu reģions ir ES sestais lielākais eksporta tirgus un svarīgs investīciju avots. ES ir otrā lielākā tirdzniecības partnere Līča valstīm.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu