Medijs: Izspiešanā apsūdzētais bijušais VID darbinieks vilcinājis izmeklēšanu vienā no "Rīgas satiksmes" lietām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Viens no kādreizējiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbiniekiem, kurus pērn Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja aizdomās par krimināllietas safabricēšanu un mēģinājumu izspiest kukuli no kokrūpnieka Andra Ramoliņa, varētu būt kavējis izmeklēšanu pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" un "Rīgas kartes" lietā, kur valstij radīti zaudējumi teju 15 miljonu eiro apmērā, raksta žurnāls "Ir".

Pagājušā gada vasarā KNAB ziņoja par noziedzīga grupējuma atklāšanu, kurā iesaistīti četri VID darbinieki - ilggadējā izmeklētāja Inita Lūre, viņas priekšnieks Intars Štālbergs, viņa vietnieks Valts Grundmanis un izmeklētājs Jānis Akmentiņš. Izmeklētāji uzskatīja, ka grupējums safabricējis krimināllietu pret kokrūpnieka Ramoliņa ģimenes uzņēmumiem un pieprasījis 100 000 eiro kukuli apmaiņā pret iespēju vienoties par aizturēšanas un kratīšanas laiku.

Žurnāls noskaidrojis, ka viens no grupējuma dalībniekiem - agrākais VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes vecākais izmeklētājs Akmentiņš - gadu kavējis kriminālizmeklēšanu "Rīgas satiksmes" lietā, kur uzpūstu "Rīgas kartes" izmaksu un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) karuseļu dēļ valstij radīti zaudējumi 14,9 miljonu eiro apmērā.

Minēto kriminālprocesu VID Nodokļu un muitas policija ierosināja 2021.gada augustā, balstoties uz audita rezultātiem. Veicot pārbaudi par laika posmu no 2016. līdz 2018.gadam, kad Nils Ušakovs (S) vadīja Rīgas domi un bija arī akcionāra pārstāvis "Rīgas satiksmē", VID audits atklāja, ka uzņēmumā nepamatoti sadārdzinātas izmaksas un notikusi PVN izkrāpšana.

Tie lielākoties bijuši darījumi ar "Rīgas karti" par biļešu sistēmas uzturēšanu, bet arī par tramvaju rezerves daļu iegādi, darbinieku nakts pārvadājumiem, kā arī fiktīviem konsultāciju līgumiem.

"Rīgas kartes" darījumu shēmā bija piesaistīti uzņēmumi "BMS tehnoloģija" un "Burlat", kurus kontrolēja ar domē valdošās partijas Gods kalpot Rīgai (GKR) biedru Aleksandru Brandavu saistītais uzņēmējs Andrejs Blažko.

Audita rezultātā VID uzrēķināja "Rīgas satiksmei" 13,8 miljonu eiro lielu sodu un identisku summu arī "Rīgas kartei".

Kriminālprocess tika uzticēts vecākajam izmeklētājam Akmentiņam, to uzraudzīja Latvijas prokuratūra. Tomēr 2022.gada augustā Eiropas Prokuratūra pārņēma šo lietu savā izmeklēšanā, jo Akmentiņa vadībā nekas nevirzījās uz priekšu, raksta žurnāls.

"Sākām paši meklēt, lai nonāktu pie rezultāta," "Ir" skaidrojis Latvijas pārstāvis Eiropas Prokuratūrā Gatis Doniks. Viņa ieskatā, izmeklēšana ne tikai nav pienācīgi veikta, bet "pat bremzēta". "Nevarējām saprast, kāpēc tā interesanti notiek. Un tad jau beigās ir iestādes, kas to visu atklāj."

Kad 2022.gada augusta beigās KNAB ziņoja par veiktajām kratīšanām un aizturēšanām saistībā ar safabricēto krimināllietu pret uzņēmēju Ramoliņu, viens no grupējuma dalībniekiem bija arī Akmentiņš. Šobrīd pret trim bijušajām VID amatpersonām ir ierosināts kriminālprocess, lieta atrodas prokuratūrā un drīzumā tiks nodota izskatīšanai tiesā.

Par aizdomām, ka VID ir negodprātīgi darbinieki, kuri strādā ne tikai ar lietu safabricēšanu pēc pasūtījuma, "bet arī ar īstu procesu nobēdzināšanu", pirms gada raidījumā "Nekā personīga" stāstīja uzņēmējs Ramoliņš. Šādas slepenas detaļas par citām muitas policijā esošām krimināllietām viņam esot atklājis viens no noziedzīgā grupējuma pārstāvjiem. "Ir" norāda, ka "Rīgas satiksmes" lieta varētu būt piemērs Ramoliņa stāstītajam.

VID ģenerāldirektore savulaik no uzraugošā prokurora gan neesot saņēmusi iesniegumu par to, ka "Rīgas satiksmes" lietā tikusi novilcināta izmeklēšana.

"Ir" sazinājies ar pašu Akmentiņu, taču uzzināt ko vairāk par "Rīgas satiksmes" lietas izmeklēšanu neesot izdevies, jo Akmentiņš sacījis, ka nodarbojas ar boksu, tāpēc viņam "galva atsista jau no seniem laikiem" un viņš vispār neko neatceroties.

Šovasar "Rīgas satiksmes" lietā Eiropas Prokuratūra sadarbībā ar KNAB un VID veica vērienīgas kratīšanas Latvijā aizdomās turēto mājās un iesaistīto uzņēmumu birojos, pavisam 16 objektos. Tika arestēti desmit nekustamie īpašumi sešu miljonu eiro vērtībā, kuri, iespējams, iegādāti par noziedzīgi iegūtajiem līdzekļiem. Kratīšanas veiktas arī lielos uzņēmumos Francijā un Somijā.

Prokurors Doniks "Ir" prognozējis, ka tiesā minētā "Rīgas satiksmes" lieta varētu nonākt vien nākamā gada beigās.

Savukārt lietu par kukuļa pieprasīšanu no Ramoliņa KNAB kriminālvajāšanas sākšanai nodeva šī gada pavasarī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu