Pēdējā gada laikā lielu popularitāti internetā ieguvuši mākslīgā intelekta rīki kā "ChatGPT", kam vēlāk sekoja arī "Google Bard". Mākslīgais intelekts ir kļuvis par nozīmīgu dzīves daļu dažādās sfērās. Kādi ir tā ieguvumi un riski? Par to tiešsaistes žurnālam Klik pastāstīja bijušais Igaunijas premjerministrs  un Eiropas Savienības komisārs digitālā tirgus jautājumos, tagadējais Eiropas Parlamenta deputāts Andruss Ansips. 

- Atcerēsimies 2016. gadu, kad ASV notika prezidenta vēlēšanas, kurās uzvarēja Donalds Tramps. Tieši šīs vēlēšanas atmiņā ir palikušas ar bēdīgi slaveno viltus ziņu uzplaukumu, kas strauji izplatījās sociālajos tīklos. Tajā laikā MI nebija tik izplatīts kā tagad. Nākamajā gadā atkal gaidāmas ASV prezidenta vēlēšanas, un jau tradicionāli pirms tām izplatīsies dažādas konspirāciju teorijas. Cik liela ir iespējamība, ka nākamgad pirms ASV prezidenta vēlēšanām redzēsim dažādus dziļviltojumus (deepfake) un viltus ziņas “jaunā līmenī”?

- Baidos, ka nākotnē mēs tik tiešām saskarsimies ar lielu dziļviltojumu vilni, kas tiks radīts, pateicoties dažādiem MI rīkiem. Tomēr jāatceras, ka aiz visiem šiem viltojumiem un viltus ziņām kā tādām stāvēs cilvēki.

Ar laiku noteikti būs vieglāk saprast, kas ir viltojums, un kas nav. Būtībā šeit jāatgriežas pie tā, ko iepriekš teicu – aiz visa digitālā satura stāv cilvēks, un šo saturu var izmantot labiem un sliktiem mērķiem.

Līdz ar to šī cīņa būs mūžīga – tieši tāpat, cik ilga ir cīņa pret labo un ļauno.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X