“Blaktis Parīzē ievazā ukraiņi” jeb kā Daugavpils politiķis izplata Krievijas melus (9)

Re:Check
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Re:baltica

“Francijas parazitologi ir pārliecināti, ka gultas blakšu epidēmija Parīzē ir saistīta ar Ukrainas bēgļu pieplūdumu.” Tā saviem 4700 Facebook sekotājiem oktobra sākumā ziņoja no partijas Saskaņa ievēlētais Daugavpils domes deputāts Mihails Lavrenovs. Taču tā ir viltus ziņa. Šī nav pirmā reize, kad Lavrenovs dalās ar prokrievisku kanālu dezinformāciju.

Lavrenovs 3. oktobrī Facebook publicēja ierakstu krievu valodā, kuru sāk ar vārdiem: “Jaunākās ziņas no Francijas”. Viņš stāstīja, ka viens no galvenajiem tematiem Francijas presē ir gultas blakšu uzbrukums, un rakstīja:

“Francijas parazitologi ir pārliecināti, ka gultas blakšu epidēmija Parīzē ir saistīta ar Ukrainas bēgļu pieplūdumu, raksta izdevums Liberation. “Parīzi sagrābuši parazīti. Viss tāpēc, ka bēgļi no Ukrainas ar savām mantām ievazāja parazītus, kuriem ļoti iepaticies Francijas klimats.””

Deputāts atsaucās uz populāro Francijas mediju Liberation un ierakstam pievienoja arī ekrānuzņēmumus. Tajos redzams, ka par ukraiņiem kā blakšu ievazātājiem it kā raksta gan šis, gan vēl divi Francijas mediji Le Figaro un Contrepoints.

Pēdējā laikā gultas blaktis Francijā tiešām kļuvušas par nopietnu problēmu un Francijas medijos tai pievērsta liela uzmanība. Taču Re:Check ne šajos, ne kādā citā uzticamā Francijas medijā neizdevās atrast informāciju, ka eksperti vai paši mediji blakšu izplatībā vainotu ukraiņus vai kādus citus bēgļus. To, ka tā ir viltus ziņa un ekrānuzņēmums ar Liberation logo ir safabricēts, Re:Check e-pasta sarakstē apliecināja arī šī medija žurnālists Florians Gutjērs: “Šādi teikumi mūsu laikrakstā vai portālā nekad nav publicēti. Tas ir klasisks viltojums.”

Gutjērs vērsa uzmanību uz citu Liberation rakstu. Tajā medijs skaidro, kāpēc blakšu problēmas saistīšana ar jebkāda veida imigrantiem ir “pretīga fantāzija” jeb maldi.

Taču Daugavpils deputāta Lavrenova publicētais teksts ir teju identisks ziņai, ko kanālā Telegram publicējis Krievijas valsts medijs Ukraina.ru. Neraugoties uz maldinošo nosaukumu, Ukraina.ru tiek veidots Krievijā un ir daļa no valsts mediju grupas Rossiya Segodnya. Tā savā interneta vietnē norāda, ka Ukraina.ru galvenais mērķis ir informēt par notikumiem Ukrainā un dienā portālu apmeklējot vidēji 385 tūkstoši cilvēku. Latvijā pieeja portālam bloķēta, taču aktīvs un pieejams visiem ir tā Telegram kanāls ar nepilniem 330 tūkstošiem sekotāju. Šī vietne jau iepriekš publicējusi maldus, par ko rakstīja arī Re:Check.

Foto: Daugavpils deputāta Lavrenova publicētais teksts ir teju identisks viltus ziņai, ko kanālā Telegram publicējis Krievijas valsts medijs Ukraina.ru.
Foto: Daugavpils deputāta Lavrenova publicētais teksts ir teju identisks viltus ziņai, ko kanālā Telegram publicējis Krievijas valsts medijs Ukraina.ru. Foto: Ekrānšāviņš

Re:Check neizdevās saņemt Lavrenova atbildi, kāpēc viņš izplata Krievijas dezinformāciju. Sazvanīts un noklausījies uzdoto jautājumu, deputāts pēkšņi paziņoja, ka neko vairs nevar dzirdēt un, vairākkārt skaļi atkārtojis “hallo, hallo”, sarunu pārtrauca. Telefonu vairs necēla un arī uz rakstiski nosūtīto jautājumu neatbildēja. Savu ierakstu par blaktīm viņš bija dzēsis jau pēc tam, kad uzmanību tam pievērsa Daugavpils pilsoniskās sabiedrības aktīvisti Facebook kontā Pilseta.lv.

Lavrenovs Daugavpils domē tika ievēlēts no partijas Saskaņa, bet šā gada sākumā kopā ar Daugavpils mēru Andreju Elksniņu partiju pameta. Toreiz viņš portālam Delfi teica, ka kopā ar kolēģiem noskaņots sekot Elksniņam jauna reģionālā politiskā spēka izveidē.

Šī nav pirmā reize, kad Lavrenovs dalās ar viltus ziņām. Pērn augustā viņš Facebook publicēja vēsti, ka Itālijas pārtikas veikalos esot izvietoti ukraiņu valodā rakstīti brīdinājumi necensties apmānīt svarus, proti, nezagt. Arī šo “ziņu” bez jebkādiem pierādījumiem savā Telegram tajā pašā dienā bija publicējis jau minētais Krievijas valsts medijs Ukraina.ru. Savukārt pērn oktobrī Krievijas iebrukuma Ukrainā veicinātās energokrīzes laikā viņš dalījās ar viltus ziņu par Šveici. Tā vēstīja, ka šveiciešiem it kā esot jāziņo dienestiem par kaimiņiem, kuri pārāk bieži izmanto radiatorus un kuru dzīvokļos ir siltāks par 19 grādiem. Vēl senāk Daugavpils domes deputāts Lavrenovs dalījies ar nostaļģiskiem ierakstiem par it kā labo dzīvi Padomju Savienībā un morāli pagrimušo Eiropu.

Secinājums: No Saskaņas ievēlētais Daugavpils domes deputāts Mihails Lavrenovs dalījies ar meliem, ka Francijas eksperti un mediji gultas blakšu epidēmijā vaino Ukrainas bēgļus. Viņa publicētie rakstu ekrānuzņēmumi ir safabricēti. Šie meli, visticamāk, nākuši no Krievijas.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu