Kā rūpēties par lūpām, lai tās nebojā ziemas sals

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Neesam aizdomājušies, bet patiesībā lūpas ikdienā veic nozīmīgu darbu. Tās piedalās mīmikā, runā, ēšanas procesā un galu galā skūpstoties! Tāpēc, iestājoties aukstam, vējainam un mitram laikam, noteikti ir jāgādā par lūpu kopšanu un aizsardzību. 

Vai esi kādreiz aizdomājusies, kas izraisa lūpu plaisāšanu un sprēgāšanu? Kāpēc par spīti tam, ka ikdienā bagātīgi zied higiēnisko lūpu krāsu vai balzamu, lūpas nejūtas labi? Izrādās, drēgns un auksts laiks nav vienīgais, kas veicina lūpu sprēgāšanu... Uzzini, kāpēc tā notiek un kā par lūpām parūpēties ziemā.

Kas īsti liek sasprēgāt lūpām?

Lūpu āda ir viens no jutīgākajiem un plānākajiem ķermeņa ādas slāņiem, tāpēc tās arī visvairāk cieš no nelabvēlīgiem ārējiem apstākļiem. Lūpās atšķirībā no citām ķermeņa daļām nav tauku dziedzeru, kas tās spētu aizsargāt no skarbiem laika apstākļiem. Ziemā apģērbjam teju visu ķermeni, bet lūpas pret salu, puteni un saltiem vējiem stājas tādas, kādas ir.

"Sausa āda ir nozīmīga problēma ziemas mēnešos, un to veicina gan laikapstākļi – auksts, mitrs, vējains laiks –, gan centrālā apkure – sauss gaiss iekštelpās. Turklāt gada aukstajā sezonā āda saņem ievērojami mazāk barības vielu nekā citos gadalaikos. Lai saglabātu ādas veselību, par to jārūpējas kompleksi – gan iekšķīgi, gan ārīgi – tikai ar vienu no ādas mitrināšanas veidiem nebūs pietiekami,” skaidro "Apotheka" sertificētā farmaceite Amanda Ozoliņa.

Tāpat karsti vai ledaini dzērieni, dažādi kosmētikas līdzekļi var tikai pastiprināt lūpu sprēgāšanu aukstajā sezonā. Vēl ienaidnieks lūpām ir dehidrācija jeb ja mēs par maz ikdienā dzeram ūdeni. Tas neļauj lūpu ādai būt nepārtraukti mitrinātai, un līdz ar to lūpu āda top neelastīga un sāk sprēgāt.

Sasprēgājušām lūpām ir dažādas smaguma pakāpes. Lūpu sausumu ātri varam pieveikt ar lūpu balzama lietošanu un pastiprinātu mitrināšanu. Bet var iedzīvoties arī lūpu sprēgāšanā, ko pavada ādas lobīšanās, dziļas plaisas un pat asiņošana. Turklāt asiņošana paver ceļu mikrobiem un baktērijām, kas var izraisīt nopietnu infekciju.

Padomi lūpu aizsardzībai ziemā

1. Mitrinošs lūpu balzams 

Galvenais ziemas lūpu kopšanas noteikums ir tās mitrināt. Sausais gaiss un aukstais vējš ārā liek tām zaudēt dabisko mitrumu, padarot tās īpaši sausas. Tāpēc ikdienā - vairākas reizes dienā un pat pirms gulētiešanas iesakāms bagātīgi uzklāt lūpu balzamu vai higiēnisko lūpukrāsu.

Ir svarīgi izmantot lūpu balzamus ar dabiskām sastāvdaļām. Tādas sastāvdaļas kā aromatizētāji, kampara eļļa, eikalipts, mentols un citas smaržvielas var likt lūpām tirpt, kas liecina par kairinājumu.

Ziemā izvēlieties mitrinošus lūpu balzamus, kas ir bez smaržvielām un ir hipoalerģiski. 

Foto: Shutterstock

"Ieteicams, lai to sastāvā būtu lanolīns, jo tas veicina ādas reģenerāciju un mitrināšanu. Tāpat vēlams, lai lūpu krāsu sastāvā būtu rīcineļļa vai sezama eļļa, jo tās lūpas baro un veicina to sadzīšanu. Lūpu krāsas sastāvā varētu būt arī avokado eļļa, jo tā mitrina un baro, kā arī šī sviests," uzsver farmaceite. 

Glabā lūpu balzamu aizvien pa rokai – mēteļa kabatā, automašīnā, rokassomiņā un arī uz naktsskapīša.

2. Pārtrauc laizīt lūpas!

Sprēgājošas lūpas cilvēkam gribas aplaizīt, cerot, ka tas līdzēs. Īslaicīgi tas šķietami palīdz, bet ilgtermiņā padara visu sliktāku! Sausā gaisā siekalas iztvaiko, padarot lūpas vēl sausākas nekā iepriekš.

Tāpēc ikreiz, kad jūti vēlmi laizīt lūpas, tā vietā pasniedzies pēc lūpu balzama! 

Foto: Shutterstock

3. Neaiztiec, nekņudini un neplēs lūpas!

Cilvēki ieraduši knaibīt, noberzt un noplēst atlobījušos ādiņu no lūpām. Tas ir ļoti nepareizi, jo lūpām pašām ir jāļauj sadzīt, paralēli tās turpinot kopt. Ādas plucināšana var izraisīt pat asiņošanu un dzīstošās brūcītes padarīs lūpas nepievilcīgas. Ja ļoti gribas nolobīt no lūpām lieko ādiņu – saslapini dvieli siltā ūdenī un maigi noslauki tās. Pēc tam nekavējoties uzklāj lūpu balzamu, lai izveidotos aizsargbarjera. 

Der zināt, ka lūpu mitruma saglabāšana būs apgrūtināta, ja organismam trūks B2 vitamīna (riboflavīna) un dzelzs, jo to deficīts pastiprina lūpu sausumu un kairināmību.

4. Dzer tikpat daudz ūdens kā vasarā!

Ziemā visdrīzāk mēs nejutīsimies tikpat izslāpuši kā vasaras karstumā, bet atceries, ka ūdens ikdienā mūsu ķermenim ir nepieciešams tikpat daudz. Citādi āda kļūs sausāka, arī lūpu āda – tās būs neelastīgas un sāks sprēgāt. 

"Ziemā lielākā dienas daļa nereti tiek pavadīta iekštelpās, kur apkures dēļ ir silts un sauss gaiss, kas veicina ūdens iztvaikošanu no ādas virsmas. Ķermeņa šūnu sastāvā ir 65 % ūdens, līdz ar to, jo vairāk ūdens tiek zaudēts, jo vairāk tas ir jāuzņem. Lai āda saņemtu pietiekamu mitruma devu, dienas laikā noteikti jāizdzer vismaz 1,5 litri ūdens. Turklāt svarīgi ievērot pareizu ūdens uzņemšanu, vislabāk to dzert ārpus ēšanas laika – 15–30 minūtes pirms vai stundu pēc ēšanas. Ūdens jāuzņem, dzerot to maziem malkiem, lai šķidrums netraucētu vielmaiņai un labāk uzsūktos," stāsta farmaceite Amanda Ozoliņa.

5. Izvairies no pārmērīga ķīmisko vielu daudzuma kosmētikā!

Kad lūpas ir sasprēgājušas, ar ķīmiskām vielām bagātu kosmētisko produktu lietošana ir pēdējā lieta, ko vajadzētu darīt! Izvēlies dabīgu kosmētiku. Ir ārkārtīgi svarīgi izvairīties no parabēniem, silikona, mākslīgiem aromatizētājiem utt. Kamēr dziedini savas lūpas, noteikti pārej uz dabīgiem un bioloģiskiem produktiem.

Sausu lūpu ārstēšana mājas apstākļos

1. Kokosriekstu eļļa.

Tā kā kokosriekstu eļļa ir dabiski mīkstinošs līdzeklis, tā lieliski fiksēs mitrumu un novērsīs sausumu. Tās bagātīgās pretiekaisuma īpašības ir perfekts līdzeklis sausām lūpām, lai atbrīvotu tās no diskomforta un iekaisuma riska. 

2. Cukurs.

Ikreiz, kad uz lūpām veidojas atmirušo ādas šūnu slānītis, tā nolobīšana ar cukuru var palīdzēt maigi apasiņot lūpas. Sajauc cukuru ar jebkuru eļļu vienādos daudzumos, uzklāj to uz lūpām, vieglītiņām iemasējot. Pēc tam saudzīgi noslauki skrubi ar maigu drānu un uzklāj lūpu balzamu, lai nofiksētu mitrumu!

Foto: Shutterstock

3. Medus un šī sviests.

Medus un šī sviests var sniegt lūpām intensīvu mitrināšanu un vienlaikus darboties arī kā lūpu maska, piemēram, uz nakti. Sajauc vienādos daudzumos šī sviestu ar medu  - tad bagātīgi uzklāj to uz lūpām. Atstāj to iedarboties uz nakti vai, ja to dari dienā, - pēc 30 minūtēm vari noslaucīt. 

Lai veselas lūpas!

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu