NOSKATIES Video ar "krievvalodīgās izsūtīšanu no Latvijas" ir maldinošs

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video/Anna KOMSA/"X"

Pirmdien, 16. oktobrī, platformā "X" izplatījās videoklips, kurā it kā esot redzama krievvalodīgo izsūtīšana no Latvijas par nenokārtotu valsts valodas pārbaudi. Rīgas dome un Valsts policija sniegusi komentāru, norādot, ka videoklipā redzamā sadzīves situācija nav saistīta ar valodas jautājumiem.

Videoklipu publicējusi lietotāja Anna Komsa. Tajā redzams, kā Rīgas pašvaldības policija no dzīvokļa izved personas, kas sarunājas krievu valodā.

Pavadtekstā norādīts:

"Tūkstošiem Krievijas pilsoņu lika pamest Latviju. "Es jūs nesaprotu," saka sieviete. Lai varētu turpināt dzīvot šajā valstī, Krievijas pilsoņiem jāpiesakās uzturēšanās atļaujai un jāpierāda latviešu valodas zināšanas apmierinošā līmenī."

"Daudzi, kas Latvijā dzīvoja vairāk nekā 10 gadus, to nevēlējās un atteicās no savām tiesībām. Latvijas valdība viņiem deva sešus mēnešus laika, un tie, kas negribēja mācīties valodu, tiks izsūtīti uz Krieviju. Termiņš pagājis, laiks doties."

Par nepatiesas informācijas izpaušanu sievietei aizrādīja pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" dibinātāja un žurnāliste Inga Spriņģe. 

"Anna, šī ir pilnīgi nepatiesa informācija. Jūs izplatāt Krievijas propagandas materiālus. Vai esat iepazinusies ar videoklipa avotu? Es esmu žurnāliste, vairākus gadus pētījusi Krievijas propagandu."

Uz videoklipu reaģēja arī Rīgas dome, norādot, ka izlikšana nav saistīta ar valsts valodas pārbaudi, bet gan ar spēkā stājušos tiesas spriedumu, jo personai nebija tiesiska pamata uzturēties attiecīgajā dzīvoklī. Tiesvedība šajā lietā esot sākta pirms vairākiem gadiem.

Komentāru sniedza arī Valsts policija, norādot, ka likumsargi tur atradās tikai un vienīgi sabiedriskās kārtības nodrošināšanai tiesas lēmuma laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu