Latvijas politiķi mudina rūpīgi izmeklēt raķetes trāpījumu slimnīcai Gazas joslā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Foto: Ieva Leiniša / LETA

Latvijas politiķi mudina veikt rūpīgu izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kā raidīta raķete otrdien trāpīja slimnīcā Gazas joslā, kur gāja bojā ap 200 cilvēku.

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs paziņojis, ka slimnīcu un nevainīgu civiliedzīvotāju bombardēšana ir nožēlojama un nepieņemama un pret starptautiskajām tiesībām.

"Jānoskaidro visi fakti un atbildība," mudina Latvijas politiķis, izsakot līdzjūtību Gazā bojāgājušo tuviniekiem.

"Ir jāveic rūpīga izmeklēšana un vainīgie ir jāsauc pie atbildības," viņam piebalsojis Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV), uzsverot, ka jāsargā ir visas civiliedzīvotāju dzīvības.

Tādu pašu viedokli tviterī paudusi arī Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), norādot, ka "ir nepieciešama visaptveroša izmeklēšana, lai vainīgos sauktu pie atbildības". Siliņa ierakstā izteikusi arī visdziļāko līdzjūtību upuru tuviniekiem.

Lai gan Gazas joslā valdošais kaujinieku grupējums "Hamas" apgalvo, ka sprādzienu Al-Ahli slimnīcā izraisījis Izraēlas gaisa trieciens, Izraēla paziņojusi, ka slimnīcai trāpījusi palestīniešu kaujinieku grupējuma "Islāma džihāds" neveiksmīgi izšauta raķete.

Pēc raķetes trāpījuma Gazas slimnīcai musulmaņu valstīs Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā notikuši protesti un izsludinātas sēras. Raķetes trāpījums ir izpelnījies sašutumu un nosodījumu visā pasaulē.

Jordānijas galvaspilsētā Ammānā protestētāji mēģināja ielauzties Izraēlas vēstniecības kompleksā. Jordānijas drošības spēki vēlāk paziņoja, ka protestētāji ir izklīdināti un viņiem nav izdevies iekļūt vēstniecības ēkā.

Otrdienas vakarā protesti notika arī pie Izraēlas konsulāta Stambulā. Ziņu aģentūras "Anadolu" publiskotajos video redzami cilvēki ar palestīniešu karogiem rokās, skandējot "Nost ar Izraēlu!". Konsulātu aizsargāja liels skaits policistu.

Tunisijā simtiem cilvēku protestēja pie Francijas vēstniecības. Protesti notikuši arī Irākas galvaspilsētā Bagdādē.

Libānas galvaspilsētā Beirūtā simtiem šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" atbalstītāju pieprasīja bombardēt Telavivu. Beirūtas centrā policija izmantoja asaru gāzi pret demonstrantiem pie ASV vēstniecības.

Protesti pret Izraēlu notikuši arī Irānā, kuras valdība izsludinājusi sēras. Irānas Ārlietu ministrija nosodīja uzbrukumu Gazas slimnīcai un vainoja tajā Izraēlu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu