Rīgā plāno uzbūvēt 1000 jaunu pašvaldības dzīvokļu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgā līdz 2030.gadam plānots uzbūvēt 1000 jaunu pašvaldības dzīvokļu, kā arī atjaunot gandrīz 2000 pašvaldības dzīvokļu, paredz šodien Rīgas domes atbalstītās pašvaldības mājokļu politikas pamatnostādnes.

Dome šodien nolēma mājokļu politikas pamatnostādnes nodot sabiedriskajai apspriešanai.

Kā iepriekš informēja pašvaldībā, Rīgā dzīvojamais fonds esot novecojis un neatbilst mūsdienu mājokļa kvalitātes prasībām.

Turklāt ir mainījies mājokļa standarts, pieaugot prasībām pēc dzīvojamās vides kvalitātes - ārtelpas labiekārtojuma, nodrošinājuma ar dažāda veida pakalpojumiem un infrastruktūru un vides pieejamības. Arī mājokļa izmaksu slogs esot pārmērīgs daudzām mājsaimniecībām.

Iedzīvotāju pieprasījums pēc Rīgas pašvaldības palīdzības mājokļu izdevumu segšanai ik gadu palielinoties. Visstraujāk tas pieauga 2022.gadā būtiski pieaugot komunālo pakalpojumu izmaksām. Salīdzinot ar 2021.gadu, pērn pieprasījums pēc palīdzības pieauga par 82% jeb 6813 personām.

2023.gada pirmajos septiņos mēnešos mājokļa pabalstu bija saņēmusi 21 871 persona tam izlietojot pašvaldības budžeta līdzekļus 15,6 miljonu eiro apmērā, kas ir 69% no sociālajiem pabalstiem izlietotā finansējama.

Lai arī rinda uz Rīgas pašvaldības mājokli ar katru gadu sarūk, pašvaldības dzīvojamais fonds palīdzības sniegšanai mājokļu jomā nesot pietiekams. 2023.gada sākumā rindā uz mājokli gaidīja 1954 personas.

Kā norāda pašvaldībā, bez mājokļu pabalsta un nodrošinājuma ar dzīvojamo platību līdz 2030.gadam ir nepieciešams attīstīt jaunus daudzveidīgus Rīgas pašvaldības atbalsta mehānismus, lai nodrošinātu dzīvojamo platību atbalstoši mājsaimniecības vajadzībām individuālajā dzīves situācijā.

Izstrādātajās pamatnostādnēs paredzēti pasākumi, kas ļaus sasniegt vairākus rādītājus - atjaunoti un energoefektīvi 1200 Rīgas pašvaldības dzīvokļi un vairāk nekā 20 000 privāto dzīvokļu, uzbūvēti vai iegādāti vairāk nekā 1000 jauni Rīgas pašvaldības dzīvokļi, iespēja samazināt vai pat noslēgt rindu iedzīvotājiem, kas gaida rindā uz Rīgas pašvaldības dzīvojamo platību, iespēja paplašināt atbalstāmo personu loku un pusotru reizes pieaugusi mājokļu būvniecības aktivitāte Rīgā, paredzot privātajā sektorā uzbūvēt 16 000 jaunu mājokļu.

Pēc pamatnostādņu galīgās apstiprināšanas plānots izstrādāt Rīgas mājokļu programmu, kuras īstenošanai nepieciešamie ieguldījumi atspoguļojas investīciju plānā, izveidot Mājokļu kompetences centru un veikt jaudīgu dzīvokļu kopību un biedrību aktivizēšanu dažāda finansējuma izmantošanai.

Pamatnostādnes nosaka vidēja termiņa attīstības virzienus mājokļu politikā, atbilstoši izvirzītajiem uzdevumiem kvalitatīva dzīvojamā fonda pieejamības nodrošināšanai plašām sabiedrības grupām.

Sagatavojot pamatnostādnes, veikta esošās situācijas izpēte, izvērtējot esošos plānošanas dokumentus, analizējot tendences, identificējot mājokļu politikas risināmās problēmas un nosakot riskus, ja problēmas netiek risinātas, tajā skaitā apzinot mājokļu pieprasījumu gan pēc sociālajiem, gan pašvaldības īres dzīvokļiem Rīgas pašvaldībā un izvērtējot esošā dzīvojamā fonda atbilstību pieprasījumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu