Prokuratūra atbalsta iniciatīvu bargāk sodīt par noziegumiem pret valsti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ģenerālprokurors Juris Stukāns
Ģenerālprokurors Juris Stukāns Foto: Lita Millere/LETA

Prokuratūra konceptuāli atbalsta Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča iesniegto un Saeimas pirmajā lasījumā atbalstītos grozījumus Krimināllikumā, kas paredz noteikt bargākus sodus par noziegumiem pret valsti, pēc tikšanās ar Rinkēviču atzina ģenerālprokurors Juris Stukāns.

Ģenerālprokurors gan norādīja, ka šādas kategorijas lietas nav mērāmas simtos, un tiesā esošajās lietās ir prasīts apsūdzētajiem piespriest cietumsodu, kas attiecīgi arī izdarīts.

Uz norādi, ka pēdējā laikā rosinātas izmaiņas par bargākām sankcijām dažādu kategoriju lietās neliecina, ka valsts cenšas risināt problēmas ar soda bardzību, Stukāns norādīja, ka pati par sevi soda bardzība nenovērsīs noziegumus.

"Krimināllikumā ir sankcijas par mūža ieslodzījumu, tomēr vienalga cilvēki pastrādā noziegumus, kas paredz šādu soda mēru," piebilda Stukāns.

Ja likumu izmaiņās tiek definētas minimālās un maksimālās soda robežas, tad nav iespēju, kā piespriest bargākus sodus. Tas nozīmē, ka prokuratūra rīkosies atbilstoši soda likuma izmaiņām.

Stukāns arī norādīja uz prezidenta pausto, ka ģeopolitiskie apstākļi pasaulē prasa adekvātāku reakciju, lai ietekmētu noziedzības pusi.

Valsts prezidenta padomnieks komunikācijas jautājumos Mārtiņš Drēģeris aģentūru LETA informēja, ka sarunā Rinkēvičs aicinājis ģenerālprokuroru regulāri informēt Valsts prezidentu par aktuālajiem jautājumiem, jo īpaši par likumu pārkāpumiem, kam var būt valstiska nozīme. Prokuratūras likums paredz, ka ģenerālprokuroram ir jāziņo Valsts prezidentam, Saeimai un Ministru kabinetam par atklātiem būtiskiem likuma pārkāpumiem, kam ir valstiska nozīme.

Tikšanās laikā Valsts prezidents uzsvēra, ka no prokuratūras sagaida daudz aktīvāku komunikāciju ar likumdevēju, izpildvaru un Latvijas sabiedrību kopumā, īpaši par sodu politiku lietās, kas skar iekšējo un ārējo valsts apdraudējumu, korupcijas lietās un lietās par noziegumiem pret valsti.

Valsts prezidents informēja ģenerālprokuroru, ka šogad Nacionālās drošības padomes sēdē tiks vēlreiz aktualizēts un skatīts jautājums par izmaiņām sodu politikā.

Valsts prezidents no ģenerālprokurora arī sagaida pārbaudes rezultātus par prokuratūras atbildīgo amatpersonu rīcības likumību, pamatotību, savlaicīgumu, realizējot tām uzliktos pienākumus lietās, kas saistītas ar Leons Rusiņš pastrādāto bijušās dzīvesbiedres slepkavību.

Jau ziņots, ka Saeima šodien konceptuāli atbalstīja Rinkēviča iesniegto likumprojektu, kas paredz Krimināllikumā noteikt bargākus sodus par noziegumiem pret valsti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu