Zemkopības ministrija nepiekrīt EK plānam ierobežot zveju Baltijas jūrā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zvejas kuģi. Ilustratīvs attēls
Zvejas kuģi. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē Latvija izteiks iebildumus pret Eiropas Komisijas (EK) priekšlikumu būtiski ierobežot reņģu un brētliņu zveju Baltijas jūrā un Rīgas līcī 2024. gadā, informēja Zemkopības ministrija (ZM).

ZM skaidro, ka tā nepiekrīt EK plānam Baltijas jūras valstīm, tostarp Latvijai 2024.gadā būtiski samazināt vairāku zivju sugu zveju. Tostarp renģu nozvejas samazinājums Baltijas jūrā paredzēts 60% apmērā, reņģu nozvejai Rīgas jūras līcī - 20% apmērā, bet brētliņām - 23% apmērā, salīdzinot ar 2023.gadu.

Ministrija ieskatā šāds pārspīlēts un zinātnieku rekomendācijām neatbilstošs lēmums atstātu graujošu ietekmi uz Latvijas zvejniecību un zivju apstrādi, kura ir atkarīga no šiem zivju resursiem.

Tā vietā ZM pieprasa EK nesamazināt reņģu un brētliņu zvejas iespējas Latvijas zvejniekiem 2024.gadā vairāk nekā to prasa zivju krājumu stāvoklis, un aicina izmainīt sākotnējo priekšlikumu atbilstoši zinātniskajos ieteikumos dotajām labākajām pieļaujamajām zvejas iespējām, nodrošinot gan zivju krājumu saglabāšanu, gan zvejniecības turpmāko dzīvotspēju.

Sēde, kurā dalībvalstis lems par zvejas iespējām Baltijas jūrā 2024.gadā, nosakot pieļaujamo zvejas apjomu, notiks nākamnedēļ, 23.oktobrī un 24.oktobrī, Luksemburgā. Tajā piedalīsies zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu