Krauze rosina diskutēt par Krievijas lauksaimniecības produktu importa aizliegumu (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zemkopības ministrs Armands Krauze
Zemkopības ministrs Armands Krauze Foto: Zane Bitere/LETA

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības padomē rosinājis sākt diskusiju par Krievijas lauksaimniecības produktu importa aizliegšanu ES, informēja Zemkopības ministrija (ZM).

Ministrijā norāda, ka Krauze padomes sanāksmē pirmdien, 23.oktobrī, pauda bažas par Krievijas izcelsmes graudu nonākšanu ES tirgū un aicināja Eiropas Komisiju (EK) izvērtēt tā ietekmi uz tuvākajām Krievijas robežvalstīm un ES graudu nozari kopumā.

Ministrs aicināja sākt diskusiju par Krievijas graudu importa aizliegumu uz ES valstīm, bet uzsvēra, ka šis priekšlikums neparedz ierobežot Krievijas graudu tranzīta iespējas uz trešajām valstīm, lai neradītu negatīvu ietekmi uz globālo pārtikas nodrošinājumu, atzīmē ZM.

Vienlaikus ministrijā norāda, ka situācija Latvijas lauksaimniecībā šogad bijusi sarežģīta un lauksaimniecības uzņēmumiem var rasties ilgstošas grūtības. Tāpat radušās bažas, ka konflikts Tuvajos Austrumos un iespējamais naftas cenu kāpums varētu vēl vairāk palielināt ekonomisko nenoteiktību.

ZM skaidro, ka lauksaimniecības nozare Latvijā joprojām saskaras ar ražošanas izmaksu kāpumu, bet vienlaikus notiek arī saražotās produkcijas cenu kritumus, piemēram, graudaugiem. Tāpat nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ ražas šogad ir ļoti sliktas.

Vienlaikus ZM norāda, ka pēdējā laikā palielinās graudu importa no Krievijas negatīvā ietekme uz Latvijas graudkopības nozares konkurētspēju gan vietējā, gan eksporta tirgos.

Krievijai 2023./2024.gada sezonā tiek prognozēts trešais visu laiku lielākais kviešu ražas apjoms, turklāt ražošanas izmaksas Krievijā ir zemākas nekā ES, un tas vēl vairāk apgrūtina Latvijas ražotāju konkurētspēju. Arī EK analīze par tirgus norisēm liecina, ka Krievija turpinās kviešus eksportēt rekorda apjomos un tempā, skaidro ZM.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu