Kopš padomju karaspēka izvešanas no Latvijas pagājuši 30 gadi, bet kas tieši atrodas Ogrē Indrānu ielā zem bijušās pionieru nometnes, neviens precīzi nezina. Vien to, ka sociālās mājas pagrabā, nepilnu 10 metru dziļumā ir bunkurs – padomju laiku stratēģiskā slēptuve kodolkara gadījumā, paredzēta Vissavienības dzelzceļa vadībai. “Visi plāni Maskavā - arhīvos,” skaidro pašvaldībā. Tikmēr ogrēnieši runā, ka zem zemes savienoti vairāki bunkuri.

“Padomju laikā visa drošības sistēma darbojās caur Ogres trikotāžas kombinātu. Blakus kombinātam bija pasažieru depo ar speciālu telpu, kurā sēdēja cilvēks, kas pēc dokumentiem skaitījās inženieris, bet faktiski vēl 80. gados noklausījās sarunas,” atceras Artūrs Robežnieks - PA "Ogres komunikācijas" vadītājs. Noklausīšanās toreiz notika “no točkām caur vadu” kā spiegu filmās. Līdz ar to varēja noklausīties ne vien telefona sarunas, bet arī to, kas notiek kabinetos, ģērbtuvēs.

“Toreiz partijas vadītājiem un drošībniekiem telpas ierīkoja zem bērnudārza, pionieru nometnes - objektiem, ko ienaidnieks neiznīcinātu.”

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X