Valsts policija piedalījusies vērienīgā starptautiskā operācijā bīstamu kibernoziedznieku apturēšanai (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Natalia Seliverstova/Sputnik

Aizvadītajā nedēļā tiesībsargājošās iestādes no vienpadsmit valstīm sadarbojās vērienīgā starptautiskā operācijā, lai apturētu kibernoziedznieku grupu, kas pazīstama kā “Ragnar Locker". Šo operāciju koordinēja “Europol” un “Eurojust”, teikts “Europol” oficiālajā paziņojumā.

Operācija norisinājās no 16. līdz 20. oktobrim, veicot izmeklēšanu Čehijā, Spānijā un Latvijā. Kibernoziedznieku grupējuma vadošais pārstāvis tika arestēts Parīzē, Francijā, 16. oktobrī, savukārt viņa mājās Čehijā tika veikta kratīšana. Spānijā un Latvijā tika pratināti pieci aizdomās turamie. Operācijas noslēgumā persona, kuru tur aizdomās par kibernoziedznieku grupas dibināšanu, stājās tiesas priekšā Parīzē.

Ar grupējumu saistīta aparatūra tika konfiscēta arī Nīderlandē, Vācijā un Zviedrijā.

Šī starptautiskā operācija ir rezultāts komplicētai izmeklēšanai, ko vadīja Francijas Nacionālā Žandarmērija, sadarbojoties ar likumsargu iestādēm no Čehijas, Vācijas, Itālijas, Japānas, Latvijas, Nīderlandes, Spānijas, Zviedrijas, Ukrainas un Amerikas Savienotajām Valstīm.

“Ragnar Locker” grupējums ir bijis aktīvs kopš 2019. gada decembra. Grupējums, izmantojot ļaunatūru, uzbruka kritiski svarīgām infrastruktūrām visā pasaulē.

“Ragnar Locker” grupējums ir pazīstams ar “dubultās izspiešanas” taktiku, pieprasot lielu izpirkuma maksu gan par dekodēšanas rīkiem, gan arī par sensitīvu datu nepublicēšanu. Šis grupējums tika uzskatīta par augsta līmeņa apdraudējumu, ņemot vērā tā noslieci uzbrukt kritiski svarīgai infrastruktūrai.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu