“Par dāvanām virs 100 eiro Finanšu ministrija, šķiet, pāršāvusi pār strīpu. Mūsdienās par šādu summu pat īsti uz restorānu nevar aiziet, nemaz nerunājot par gredzena uzdāvināšanu mīļākajai vai Ukrainas bēgļu bezmaksas izmitināšanu savā dzīvoklī,” par ministrijas virzītiem grozījumiem likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, kas gan patlaban noņemti no dienaskārtības, lai pārstrādātu, saka zvērinātu advokātu biroja “Sorainen” partneris, zvērināts advokāts Jānis Taukačs.

Advokāts norāda, kādas dāvanu summas ir jādeklarē citās valstīs, ja dāvinātājs un saņēmējs nav radinieki. Lietuvā šī summa ir 2500 eiro, Horvātija – 6640 eiro, Nīderlandē – 2207 eiro, Vācijā – 2000 eiro, Čehija – 608 eiro, bet Lielbritānijā – 50 Lielbritānijas sterliņu mārciņas.

Latvijas nodokļu maksātāju tiesību asociācijas valdes priekšsēdētāja Dana Muceniece spriež, ka Latvijā sapratīga summas, sākot no kuras varētu deklarēt dāvanas no personām, kas nav radinieki, varētu būt vismaz 500 eiro. Jāpiebilst: ja dāvinātāju un saņēmēju nesaista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei, tad dāvinājums, kas pārsniedz 1425 eiro gadā, ir jādeklarē un par to jāmaksā progresīvais IIN.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X