LDDK: Kreditēšanas attīstībai ir nepieciešama konkurence banku sektorā (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
LDDK prezidents Andris Bite
LDDK prezidents Andris Bite Foto: Evija Trifanova/LETA

Kreditēšanas attīstībai Latvijas banku sektorā ir nepieciešami jauni tirgus spēlētāji, vai jāveido valsts kapitāla banka, piektdien, 27, oktobrī, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) prezidents Andris Bite.

Viņš norādīja, ka Latvijā kreditēšanas jomā situācija joprojām nav pozitīva. "Slimība ir ielaista un, manuprāt, zāles, ar kurām to mēģina ārstēt, diez vai ir pareizās," sacīja Bite, skaidrojot, ka kūtrajā kreditēšanā nav vainīgas tikai bankas, tikai uzņēmumi vai tikai valsts.

Tostarp Bite skaidroja, ka Latvijā ilgus gadus valsts veidotā uzņēmējdarbības vide bija ne īpaši konkurētspējīga, kas liedza izveidoties pietiekami spēcīgiem uzņēmumiem ar labu kapitālu un eksporta tirgiem. Vienlaikus banku sektorā spēlētāju skaits samazinājās.

"Zināms komforta stāvoklis, kādā šīs bankas nokļuva, kontrolējot tirgu, noveda pie tā, ka neviens no šīs nozares negrib riskēt," teica LDDK prezidents, piebilstot, ka tādējādi Latvijas ekonomika ir attīstījusies daudz lēnāk nekā kaimiņvalstīs, kā arī Latvija šobrīd nevar izkļūt no šī "apļa".

Bite pauda viedokli, ka kreditēšanas attīstībai ir nepieciešama konkurence banku sektorā. "Galvenais jautājums ir konkurence banku nozarē. Šobrīd tās nav," viņš teica, piebilstot, ka konkurences neesamību apliecina tas, ka bankas necenšas pārvilināt klientus no citām bankām.

LDDK prezidents arī pauda, ka valstij būtu nepieciešams pārliecināt banku sektorā ienākt jauniem spēcīgiem ārvalstu spēlētājiem, bet, ja tas nav iespējams, ir jāveido banka valsts paspārnē, kas spēj kreditēt tautsaimniecību. "Būtu jāpiesaista jauni spēlētāji (..) no ārvalstīm, ja nav iespējams, veidojam vietējo valsts banku," teica Bite.

Tāpat viņš norādīja, ka pašreizējā iecere, likt bankām ierobežot hipotekāro aizdevumu procentu likmes, ir populistiska. "Tas nekādā veidā neveicinās kreditēšanu. (..) Manuprāt, tas ir populistisks gājiens, jo veselai virknei kredītņēmēju šobrīd nav nepieciešama palīdzība," sacīja Bite, uzsverot, ka valsts atbalstam ir jābūt mērķētam.

LDDK ir nacionāla līmeņa darba devēju pārstāvis un sociālekonomisko sarunu partneris Ministru kabinetam. LDDK misija ir veidot Latvijas uzņēmējdarbību atbalstošu vidi, veicinot uzņēmēju konkurētspēju un pārstāvot darba devējus sociālā dialoga ietvaros nacionālā, Eiropas Savienības un starptautiskā līmenī.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu