Naktī uz svētdienu būs novērojams daļējs Mēness aptumsums (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lisa Ann Fanning / SWNS

Naktī uz svētdienu Latvijā būs novērojams daļējs Mēness aptumsums,  informēja Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

Aptumsuma sākumā Mēness vispirms, sākot no plkst.21.01, ieies Zemes pusēnā, pēc tam plkst.22.35 sāksies aptumsuma daļējā fāze, kas ilgs nedaudz ilgāk ar stundu līdz plkst.23.52. Mēness aptumsuma maksimālās fāzes brīdis visur Latvijā būs plkst.23.14, bet Mēness aptumsums beigsies 29.oktobrī plkst.1.26, kad Mēness izies no Zemes pusēnas. Aptumsuma maksimālās fāzes brīdī satumsusi būs vien aptuveni viena astotā daļa no Mēness diska diametra.

Lai novērotu Mēness aptumsumu, nav nepieciešams speciāls aprīkojums. To bez grūtībām būs iespējams novērot ar neapbruņotu aci. Galvenais priekšnoteikums veiksmīgiem novērojumiem ir skaidra debess un piemērota novērojumu vieta, kurā skatu dienvidaustrumu un dienvidu virzienā neaizsedz ēkas vai koki.

Nākamā iespēja novērot daļēju Mēness aptumsumu Latvijā būs 2024.gada 18.septembra agrā rītā. Taču šī aptumsuma laikā satumsīs vēl mazāka daļa Mēness diska, prognozē LAB. Tuvākā iespēja novērot pilnu Mēness aptumsumu ārpus Latvijas - Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā - būs naktī no 2025.gada 13.marta uz 14.martu, bet Latvijā šāda iespēja gaidāma 2025.gada 7.septembra vakarā.

Lai arī Mēness aptumsumi pasaulē notiek vidēji divas līdz trīs reizes gadā, ne visi ir novērojami Eiropā. Latvijā iepriekšējais Mēness daļējais Mēness aptumsums bija novērojams 2019.gada jūlijā, tam sekoja vairāki pusēnas Mēness aptumsumi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu