Lukašenko vēlas piedzīt kompensāciju no Maskavas (8)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Baltkrievijas vadonis Aleksandrs Lukašenko paziņojis par Baltkrievijas atomelektrostacijas (BelAES) būvniecības pabeigšanu. Viņš norādīja, ka AES savu darbību var sākt vēlāk, nekā plānots sākotnēji, un tas noticis Krievijas vainas dēļ. Tieši tādēļ Lukašenko vēlas piedzīt no Maskavas kompensāciju, vēsta “The Moscow Times”.

“Nekā ārkārtēja tur nebija. Tomēr šādi jautājumi [par kompensācijām] tiek uzdoti tādēļ, ka ir pārkāptas iepriekšējās vienošanās par stacijas darbības uzsākšanas termiņiem, un šeit vaina jāuzņemas Krievijas pusei. Viņi mums piedāvāja variantus gan par svaigas kodoldegvielas cenu, gan par piecu gadu garantijas laiku [pamata reaktoriem],” teica Lukašenko.

Viņš aicināja visus par AES būvniecību atbildīgos valdības locekļus ziņot, vai viņus apmierinās kompensācija dažādu atlaižu veidā.

“Mēs, protams, negribam lieku reizi izdarīt spiedienu uz Krieviju. Elektrība mums vienmēr ir pietikusi un pietiks, tomēr līgums ir līgums,” uzsvēra Lukašenko un piebilda, ka “ir nepieciešams noskaidrot, vai visas piekāpšanās, ko izrāda krievi, tostarp “Rosatom”, baltkrieviem ir pietiekamas.”

Pēc diktatora vārdiem, kopumā BelAES ir uzskatāma par pabeigtu – ir pabeigti visi darbi otrajā energoblokā, stacija funkcionē ar pilnu jaudu. Tomēr Lukašenko pievērsa uzmanību, ka vietējais drošības dienests “joprojām vēlas uzdot vairākus jautājumus krieviem par stacijas drošību”.

“Tātad, ir jārunā par sīkākajām niansēm. “Rosatom” tas ir jāsaprot – mēs esam faktiski Čornobiļas republika. Pat mazākās nepilnības nav pieļaujamas. Cilvēki to nekad nepiedos. Tādēļ arī mūsu prasības ir ļoti augstas,” skaidroja Lukašenko.

BelAES ar diviem kodolreaktoriem, kuru kopējā darbības jauda ir 2400 megavati, atrodas netālu no Astravjecas Grodņas apgabalā. Projektu galvenokārt īstenoja “Rosatom” par Krievijas izsniegto kredītu 10 miljardu dolāru vērtībā. Bija paredzēts, ka šī stacija darbu sāks 2020. gadā, tomēr termiņi tika mainīti – sākotnēji uz 2022. gadu, un galu galā otrais energobloks savu darbību sāka vien 2023. gada maijā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu