Putins brīdinājis par diversijām globālās infrastruktūras objektos (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas prezidents Vladimirs Putins
Krievijas prezidents Vladimirs Putins Foto: AP/Scanpix

Krievija var kļūt par dažādu provokāciju upuri, kā tas bija situācijā ar “Nord Stream” un “Balticconnector” gāzes cauruļvadiem, jo Rietumvalstis faktiski izsmēlušas sankciju potenciālu, paziņojis smagos noziegumos apsūdzētais Krievijas diktators Vladimirs Putins.

“Tas mūs patiešām satrauc (..) laika gaitā var notikt diversijas, vienkāršas diversijas vai sabotāžas akti svarīgākajos globālās infrastruktūras objektos,” teica Putins ekonomisko jautājumu sanāksmē.

Saistībā ar to Putins atgādināja par sprādzieniem “Nord Stream”, ko Putins dēvē par Rietumvalstu provokāciju pret Krieviju. Tāpat viņš uzsver, ka provokācija nesen notikusi arī saistībā ar Somiju un Igauniju savienojošo gāzes cauruļvadu “Balticconnector”.

Pēc Putina vārdiem, “Balticconnector” apjomi ir niecīgi un tas ir maznozīmīgs projekts, taču “Rietumi noplūdi no šī gāzes cauruļvada uztvēra kā faktu, kas var būt pietiekami nozīmīgs, lai radītu Krievijai kaitējumu. Tādas lietas noteikti var izmantot pret mums, tāpēc Krievijai ir jāaprēķina attiecīgie riski un jārīkojas apsteidzoši”.

Iepriekš Putins paziņoja par uzbrukumiem gāzesvadiem “TurkStream” un “BlueStream”. Viņš norādīja, ka šiem cauruļvadiem regulāri cenšas uzbrukt “ukraiņu bezpilota lidaparāti no Melnās jūras piekrastē esošajām ostām”.

Putins arī uzsvēra, ka netālu no “Nord Stream” diversijas vietas tika atrasta “antena, kas var tikt izmantota vēl viena spridzekļa detonēšanai”. Tiesa gan, Putins par apdraudējumu uzskata dūmu boju, kas tiek izmantota vietas vizuālai marķēšanai jūrā.

Jāatgādina, ka sprādzieni gāzesvados “Nord Stream” notika naktī uz 2022. gada 26. septembri. Bojājumi fiksēti Dānijas un Zviedrijas ekskluzīvajās ekonomiskajās zonās. Incidentus izmeklē šo valstu, kā arī Vācijas varasiestādes. Visu trīs valstu tiesībsargājošās iestādes ir vienisprātis, ka tā bija diversija, taču, kurš ir par to atbildīgs, pagaidām skaidrības nav.

Putins notikušo dēvē par “starptautiskā terorisma aktu, ko īstenojuši anglosakši, kuriem jau tā par maz sankciju.” Viņš žēlojies, ka Krievija netiek pielaista notikušā izmeklēšanai.

Savukārt gāzes noplūde no “Balticconnector” notika naktī uz 8. oktobri. Tāpat tika bojāti divi sakaru kabeļi jūrā, kas savieno Igauniju ar Zviedriju un Somiju. Somu izmeklētāji uzskata, ka gāzesvadu ar savu enkuru bojāja kuģis “NewNew Polar Bear”, kas iet ar Honkongas karogu, pieder Ķīnas kompānijai, taču tā īpašnieks Faņs Jujsiņs kopš 2016. gada strādā Krievijā. “NewNew Polar Bear” viņš iegādājās neilgi pirms avārijas – 2023. gada vasarā.

NATO ģenerālsekretārs izlūkošanas un drošības jautājumos Deivids Ketlers brīdināja, ka Krievija var izmantot zemūdens kabeļus un citu Rietumu kritiski svarīgo infrastruktūru, lai atriebtos par atbalstu Ukrainai. Pēc viņa teiktā, Krievija ir biežāk sākusi patrulēt Atlantijas okeānā un aktivizējusi darbību Ziemeļu un Baltijas jūrā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu