ASV izlūkdienests: Kremļa finansētais “Vagner” varētu būt piegādājis ieročus “Hizbollah” kaujiniekiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV izlūkdienestu rīcībā ir informācija par iespējamu pretgaisa raķešu un lielgabalu sistēmas “Pantsir-S1” piegādi Libānas kustībai “Hizbollah”, ko īstenojis Krievijas algotņu grupējums “Vagner”. Viens no ASV pārstāvjiem sacīja, ka Vašingtona vēl nav apstiprinājusi norādītās sistēmas nosūtīšanu, taču uzrauga “Vagner” un “Hizbollah” sakarus, vēsta “The Wall Street Journal”.

ASV, kas baidās no “Hizbollah” uzbrukuma Izraēlai, potenciālo piegādi atzīst par būtisku draudu. Lai novērstu iespējamu ziemeļu frontes atvēršanu pret Izraēlu no Libānas, ASV armija Vidusjūras austrumos izvietojusi aviāciajs bāzes kuģi. Saskaņā ar Vašingtonas teikto, “Vagner” algotņi un “Hizbollah” kaujinieki šobrīd atrodas Sīrijā.

Iepriekš kāda Libānas amatpersona sacīja, ka “Hizbollah” būtu gatava uzbrukt Izraēlai no ziemeļiem, ja “Hamās” būtu uz sakāves robežas Gazā. ““Hizbollah” kaujinieki ir teikuši, ka viņu sarkanā līnija intervencei ir “Hamās” iznīcināšana,” vārdā neminēto amatpersonu citē laikraksts “The New York Times”. Tagad “Hizbollah” uzskata, ka “Hamās” palīdzība nav vajadzīga, un aprobežojas ar periodiskiem triecieniem Izraēlas militārajiem objektiem.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu draudējis Libānai ar “graujošām sekām”, ja “Hizbollah” nolems iesaistīties konfliktā.

“Ja “Hizbollah” kustība nolems iesaistīties karā, tad otrais Libānas karš tai liksies ziediņi. Tā pieļaus savā dzīvē lielāko kļūdu. Mēs nodarīsim tāda mēroga kaitējumu, kādu nevar iedomāties, un tas būs postoši Libānai,” Netanjahu sacīja militārpersonām, kas dienē valsts ziemeļos.

Sistēma “Pantsir-S1” ir aprīkota ar pretgaisa raķetēm un lielgabaliem, lai pārtvertu gaisa mērķus. Uz Ukrainas kara fona līdzīgas sistēmas tika izvietotas Maskavā un Maskavas apgabalā, lai aizsargātu galvaspilsētu no dronu uzbrukumiem. Viena no šādām sistēmām ir novietota mazāk nekā 10 kilometru attālumā no Vladimira Putina Novo-Ogarevo rezidences.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu