Atteicās no Krievijas: Indija uzsākusi savu raķešu kompleksa izstrādi (8)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Indija iniciējusi tālā darbības rādiusa zenītraķešu sistēmu izstrādes programmu (LRSAM) Indijas Bruņotajiem spēkiem ar mērķi stiprināt pretgaisa aizsardzības sistēmu, paziņojis Indijas valsts aizsardzības pētījumu un izstrādes organizācijas pārstāvis.

Pēc ierēdņa vārdiem, programma LRSAM ieguvusi nosaukumu “Project Kusha”, un tā atrodas agrīnā stadijā.

LRSAM sistēmu projektēs un izstrādās Indijas valsts aizsardzības pētījumu un izstrādes organizācija. Sistēma paredzēta apdraudējumu no gaisa identificēšanai un neitralizācijai, ļaujot notriekt ballistiskās un spārnotās raķetes, dronus un citus draudus. LRSAM darbības attālums plānots līdz 350 kilometriem.

Pašlaik Indijas Aizsardzības ministrija apstiprinājusi piecu LRSAM sistēmu izstrādi. Pēc tehniskajām specifikācijām, LRSAM būs analogs Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmai S-400 “Triumf”.

Pēc Indijas valsts televīzijas kompānijas datiem, programmas vērtība ir vairāk nekā 2,5 miljardus ASV dolāru vērta, un tai paredzēti trīs darbības veidi – raķetēm ar 150, 250 un 350 kilometru darbības rādiusu. Paredzams, ka jaunās sistēmas Indijas Bruņoto spēku bruņojumā nonāks laika posmā no 2028.-29. gadam.

Tiek norādīts, ka nesen Indijas valsts aizsardzības pētījumu un izstrādes organizācija, sadarbībā ar “Israel Aerospace Industries”, “Rafel Advanced Defense Systems” un vairākām vietējām kompānijām izstrādāja vidējā darbības rādiusa zenītraķešu kompleksu MRSAM, kas ir analogs Izraēlas raķešu kompleksam “Barak-8”.

MRSAM jau tiek izmantots Indijas bruņojumā – gan gaisa, gan jūras spēkos. Tas var pārtvert vairākus mērķus līdz pat 70 kilometru attālumā.

Interesanti, ka 2019. gadā Krievija sāka izstrādāt S-400 sistēmas Indijas Bruņoto spēku vajadzībām. Ņemot vērā iepriekš noslēgto līgumu, Indijai bija jāsamaksā 5,43 miljardi dolāru par S-400 sistēmu izstrādi.

Tomēr Krievija, sākot karu Ukrainā, uz nenoteiktu laiku pārtrauca pretgaisa aizsardzības sistēmu, kā arī lidmašīnu rezerves daļu piegādes, liekot Indijai meklēt alternatīvas.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu