Pirms un pēc: kā pārveidot un iekārtot vienistabas dzīvokli

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Vienistabas dzīvokļa iekārtošana var izvērsties visai sarežģīta, jo vienīgajai istabai ir jāpilda vairākas funkcijas. Ir svarīgi telpu pārāk nepieblīvēt, tomēr jānodrošina, lai visām mantām būtu sava vieta – arī sporta un hobiju piederumiem, kā arī tādiem priekšmetiem kā, piemēram, divritenim. Interjera dizainere sniedz praktiskus padomus, kā iekārtot šāda tipa dzīvokli, lai tiktu nodrošinātas visas vajadzības. Viņa arī parāda, kā radīt eklektisku interjeru, izmantojot dažādas krāsas, kas gala rezultātā rada vienotu kopiespaidu.

Roberta ir jauna, dzīvespriecīga sieviete, kura mitinās vienistabas dzīvoklī Smārdes pagastā. Viņas mājoklis nav tikai vieta, kur dzīvot, bet saimnieces miera osta, kur atpūsties, atgūt spēkus un sagatavoties visiem dzīves piedzīvojumiem un izaicinājumiem. Mājīgajā vienistabas dzīvoklī katrs centimetrs pilda vairākas funkcijas. Istaba ir vienlaikus guļamistaba, dzīvojamā istaba un darbistaba. Roberta to ir iekārtojusi mājīgi un personiski, taču diemžēl ne īpaši funkcionāli. Daudz kā vēl pietrūkst, un esošā telpa nav izmantota pietiekami praktiski.

Foto: Publicitātes foto

Sadali telpu zonās

Cilvēkiem, kam ir līdzīgs mājoklis, interjera dizainere iesaka sadalīt telpu vairākās zonās, atkarībā no funkcijām. Vienistabas dzīvoklī tas ir ļoti svarīgi. Apsver iespēju sadalīt telpu ar mēbelēm, nevis novietot tās visas tikai gar sienām.

“Pamēģini eksperimentēt, novietojot lielākas mēbeles telpas vidū, un paskaties, kā tas viss izskatās, kā veidojas dažādas zonas. Padomā, kā iekārtojumu var pamainīt un pielāgot. Šī telpa visvairāk pārvērtās brīdī, kad es novietoju dīvānu gandrīz centrā, izveidojot nelielu dzīvojamo zonu un novēršot nepieciešamību riteni novietot dziļāk telpā. Tas būs īpaši noderīgi rudenī un vispār slapjākā un mitrākā laikā. Šis risinājums radīja arī nelielu gaiteni, kur riteni var ērti novietot,” stāsta IKEA interjera dizainere Ieva Buka.

Foto: Publicitātes foto

Kā nodalīt guļamzonu?

Interjera dizainere no vienas lielas istabas izveidoja vairākas mazākas un funkcionālas zonas. Guļamzona šādā tipa mājoklī ir ļoti svarīga, jo, pavadot visu dienu vienā un tajā pašā telpā, pēc laika gribas mazliet no visa atpūsties, bet ir jāatrod arī atjautīgs risinājums, jo nav iespējas aiziet uz citu istabu.

“Istabā bija niša divguļamās gultas izmērā. Turpat arī novietojām gultu, jo šo telpas daļu var ērti nodalīt no pārējās istabas. Es izvēlējos 140 cm platu gultu, nevis klasisko, kas ir 160 cm plata. Tā joprojām ir divguļamā gulta, bet nelielā telpā arī šie 20 papildu centimetri ir ļoti vērtīgi un tos var lietderīgi izmantot ierobežotā platībā. Lai radītu nošķirtības sajūtu, pieliku aizkaru stangu, ko var stiprināt tieši pie griestiem, un gaismas necaurlaidīgus aizkarus, no kuriem var pilnībā paslēpties no dienasgaismas,” papildina I. Buka.

Papildus aizkariem guļamzonu nodala arī unikāla plauktu sistēma. Šāda tipa plauktus, tāpat kā aizkaru stangas, var piestiprināt pie griestiem. Līdz ar to šādu sistēmu var uzstādīt jebkurā telpas vietā. Risinājums ir daudzfunkcionāls, jo kalpo gan kā galdiņš, gan arī kā plaukti, kas izvietoti visā telpas augstumā. Dažas plaukta daļas ir pārveidotas par naktsgaldiņu, kur ērti nolikt lādētājus, grāmatas un citus sīkumus, kam jābūt pa rokai.

Foto: Publicitātes foto

Risinājumi, kas ļauj ietaupīt vietu

“Nelielā platībā katrai mēbelei ir jābūt kārtīgi pārdomātai un ideālā gadījumā jāpilda vairākas funkcijas. Jau minētās plauktu sistēmas zemākais plaukts ir novietots tādā augstumā, lai apakšā paliktu brīva vieta. Zem tā var ērti novietot galdiņu, ja telpas vidus ir jāatbrīvo kādām aktivitātēm. Turklāt galdiņš papildus kalpo arī citiem mērķiem – tajā iebūvēts gaisa attīrītājs,” stāsta I. Buka.

Dizainere iesaka izvēlēties gultas rāmi ar atvilktnēm, jo tās nodrošinās papildu vietu mantām. Šajā gadījumā tika izraudzīts rāmis ar divām atvilktnēm. Vienā no tām var glabāt, piemēram, nesezonas mantas.

Bet vēl vairāk vietas var iegūt, saliekot apģērbus vakuuma maisos. Dažādas mantas var salikt arī caurspīdīgās plastmasas kastēs, lai viss būtu pārskatāms un radītu sakārtotāku iespaidu.

Kosmētikas un rotaslietu organizēšanai interjera dizainere ir izmantojusi virtuves atvilktnēm paredzētus sadalītājus. Viņa uzsver, ka daudzus priekšmetus var izmantot ne tikai to paredzētajam mērķim, bet arī vietās, kur mēs tos sākotnēji varbūt neapsvērtu izmantot.

Foto: Publicitātes foto

Retro šarms ar interjera priekšmetu palīdzību

“Man vienmēr patīk domāt atšķirīgi un lauzt stereotipus, kombinējot funkcionālas, vienkāršas mēbeles un aksesuārus, meklēt inovatīvus risinājumus. Lai šim interjeram piešķirtu vieglu retro noskaņu, es piestiprināju pie atvērtajiem plauktiem spoguļus, kam aizmugurē jau ir divpusējā līmlente. Tie vizuāli paplašina telpu un reizē ir interesants dizaina elements, īpaši, ja plauktā ieliek unikālus ceļojumu suvenīrus vai retro fotokameru. Iekārtojuma rotaļīgā krāsu gamma palīdzēja radīt 70. gadu gaisotni,” skaidro interjera dizainere.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu