"SEB banka": Kredītu maksājumu kavējumi ir mazāk nekā 0,5% klientu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"SEB bankas" vadītāja Ieva Tetere.
"SEB bankas" vadītāja Ieva Tetere. Foto: Paula Čurkste/LETA

Pieaugušo procentu likmju dēļ kredītu maksājumu kavējumi ir mazāk nekā 0,5% no 24 000 "SEB bankas" klientu, intervijā aģentūrai LETA sacīja "SEB bankas" valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere.

Viņasprāt, iespējams, būtu jāpalīdz tiem iedzīvotājiem, kuriem kredītu maksājumu saistības ir vairāk par 40% no mājsaimniecības ienākumiem. Tie būtu 8-10% jeb 2000 klientu. Šos klientus banka arī uzrunā, pārskata kredīta nosacījumus un rod risinājumus.

"Ja šogad esam 10% klientu kredītus pārskatījuši, tad var secināt, ka banka ar to tiek galā ļoti labi," apgalvoja Tetere.

Kopumā pēdējā gada laikā "SEB banka" pārskatījusi likmes ap 900 klientu, bet 120 ir restrukturizēti kredīti, kas nozīmē, ka bijušas finanšu problēmas.

Runājot par Saeimā skatītajiem grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kuri paredz procentu maksājumu samazināšanu, Tetere pauda viedokli, ka likums šobrīd līdz galam nav izstrādāts un grūti izprast, kā bankas to spēs ieviest.

Tetere sacīja, ka klientam būs tiesības pieteikties un bankām būs pienākums procentlikmes samazināt. "SEB bankas" gadījumā tie būs 24 000 klientu, kas centīsies pieteikties. Tetere norādīja, ka bankai nebūs iespējas atbildēt vienlaicīgi 24 000 klientu. Arī bankas informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmas nav paredzētas šādam risinājumam, kas nozīmē, ka būs jāpārprogrammē visa "SEB bankas" sistēma, kas ir viena visās trijās Baltijas valstīs, teica Tetere.

Viņa skaidroja, ka būs jālauž bankas sistēma, mēģinot mainīgās likmes vietā reģistrēt kaut kādu fiksētu likmi, būs jāpārslēdz līgumi ar visiem 24 000 hipotekāro kredītu ņēmēju, jāvienojas, kad notiks atgriešanās pie iepriekšējās likmes utt. Teteres ieskatā tas radīs milzīgu nestabilitāti, un banka to nespēs nekavējoties nodrošināt 24 000 kredītņēmēju.

"Šobrīd, kad valstī ir liela nestabilitāte ģeopolitiskās situācijas dēļ, ir divi kari, sabojāts gāzes un sakaru kabeļu vads, nāk draudu vēstules par bumbām skolās un bērnudārzos, sabiedrība jau tā ir nokaitināta un nervoza. Mēs iedosim vēl vienu stimulu sabiedrībai uztraukties, jo banka neatbild, nevar pacelt telefonu, tātad ir nestabilitāte arī finanšu sektorā," klāstīja Tetere.

"Vai tiešām politiķi grib panākt, ka valstī ir vēl lielāka nestabilitāte?" retoriski vaicāja "SEB bankas" vadītāja, piebilstot, ka piedāvātie grozījumi likumā ir solis, kā to izdarīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu