Saeimas komisija atbalsta 5,8 miljonu eiro "Altum" līdzekļu pārvirzīšanu aizdevumiem lauksaimniekiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien atbalstīja lēmumu no AS "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" ("Altum") garantiju programmas Covid-19 seku likvidēšanai pārvirzīt 5,788 miljonus eiro apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem lauksaimniekiem.

Par to iepriekš jau lēma arī valdība. No minētās summas atbalsta pasākuma īstenošanai 2023.gadā izsniedzamo aizdevumu apmērs provizoriski plānots 787 948 eiro, bet 2024.gadā - pieci miljoni eiro.

Kā norādīja Zemkopības ministrijā (ZM), šī papildu finansējuma izmantošana dos iespēju "Altum" pārskatīt aizdevumiem piemērojamo procentu likmi un to pēc iespējas samazināt. Programmā noteikta kredītprocentu likme no 3,5%, bet tā var tikt paaugstināta, ņemot vērā katra klienta risku, esošo situāciju saimniecībā un izmantoto de minimis apjomu. Šai programmai papildu administratīvo izmaksu pārcenojums netiks piemērots.

Ministrijā skaidro, ka, ņemot vērā, ka aizdevumi ir atmaksājamais resurss, papildu finansējuma piešķiršana ļaus sabiedrībai "Altum" nodrošināt aizdevumu piešķiršanu 15-20 miljonus eiro ikgadēji. Kopējais programmas finansējums būs 31,39 miljoni eiro.

Vienlaikus "Altum" ir dota iespēja izsniegt apgrozāmo līdzekļu aizdevumu arī 2023.gada saistību segšanai, izņemot citu aizdevēju aizdevumu refinansēšanai.

Ņemot vērā klimatiskos un tirgus apstākļus 2023.gadā, iespēja norēķināties par esošajām saistībām lauksaimniekiem, zivsaimniekiem, mežsaimniekiem ir ļoti nozīmīga, uzsver ministrijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu