ES vēlas bloķēt Baltijas jūru kuģiem, kas pārvadā Krievijas naftu (15)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Eiropas Savienības varasiestādes plāno uzticēt Dānijai Baltijas jūras ceļa bloķēšanu Krievijas naftai, kas tiek pārdota par augstāku cenu nekā Rietumvalstu noteiktie cenu griesti, vēsta laikraksts “The Financial Times”.

Pār Baltijas jūru tiek eksportēti 60% Krievijas naftas, kas tiek pārvadāta pa jūru. Oktobrī faktiski neviena Krievijas naftas partija netika pārdota par cenu, kas būtu zemāka par 60 dolāriem barelā.

Cenu griesti nozīmē, ka naftas tankeriem ir liegts izmantot Rietumvalstu apdrošināšanas kompāniju pakalpojumus, ja tie pārvadā Krievijas naftu, kas pārdota virs cenu griestiem. Dānijas varasiestādēm tiks piedāvāts apturēt kuģus, kuri tranzītā dodas cauri Dānijas ūdeņiem un kuriem nav Rietumvalstu kompānijās izsniegtas apdrošināšanas.

Lielāko daļu naftas piegāžu Krievija īsteno ar veciem kuģiem, kuri var radīt nozīmīgu apdraudējumu arī apkārtējai videi, norāda ierēdņi.

Tas, pēc Eiropas Savienības amatpersonu teiktā, var būt attaisnojums šādu kuģu aizturēšanai. ANO konvencija par jūras ceļu izmantošanas tiesībām atļauj kuģus aizturēt, ja pastāv reāli pierādījumi tam, ka kuģi var radīt nozīmīgu apdraudējumu piekrastes rajonos.

Trešdien Eiropas Komisija nāca klajā ar 12. sankciju paketi pret Krievijas ekonomiku. Tajā plānoti pasākumi, kas skar naftas cenu griestu ievērošanu.

Dānijas valdība šo jautājumu pagaidām nav komentējusi. “Financial Times” norāda, ka pagaidām nav zināms, vai Dānijas flote ir gatava reālai kuģu aizturēšanai un pārbaudei.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu