"Balticconnector" incidents noticis vietā, kur atrodas "Nord Stream" maršruts (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Honkongā reģistrētais kuģis “Newnew Polar Bear” bojājis Igaunijas–Somijas gāzes vadu “Balticconnector” tieši vietā, kur tas krustojās ar Vācijas–Krievijas gāzes vadu “Nord Stream 1”, vēsta Igaunijas sabiedriskais medijs ERR.

Pēc kompānijas “Elering” datiem, kuģis “Newnew Polar Bear” incidenta laikā pavilcis “Balticconnector” cauruļvadu 100 metru attālumā no bojājuma vietas, kā rezultātā gāzes cauruļvada atrašanās vieta četru kilometru garumā bija izmainīta, salīdzinot ar iepriekšējo maršrutu.

Turklāt “Balticconnector” krustojas ar “Nord Stream 1” maršrutu abos virzienos no bojājuma vietas. Šis fakts, kas līdz šim nebija publiski zināms, raisa jautājumus, vai tiešām “Balticconnector” bojājums ir bijusi nejaušība un “nelaimes gadījums”.

Aptuveni kilometru no bojājuma vietas Somijas virzienā “Balticconnector” krustojas ar “Nord Stream 2” cauruļvadu. “Balticconnector” par vairākiem metriem pavirzījās visās krustošanās vietās ar “Nord Stream” cauruļvadiem.

Tuvākajās nedēļās jākļūst skaidram, cik liela daļa gāzes cauruļvada ir jāmaina, lai “Balticconnector” atjaunotu darbību. Teorētiski varētu runāt par jauna posma izbūvi četru kilometru garumā. “Elering” preses pārstāve norādīja, ka reālistiskāk un izdevīgāk būs mainīt tikai bojāto cauruļvada daļu.

Atgādinām, ka 8. oktobrī “Newnew Polar Bear” enkurs bojāja “Balticconnector” gāzes cauruļvadu. Incidents notika Somijas ekonomiskajā zonā. 24. oktobrī Somijas varasiestādes izcēla no jūras dzelmes enkuru, kas bijis tādā pašā krāsā kā bojātais cauruļvads.

Iespējams, ka tieši šis pats kuģis vēlāk bojājis arī Igaunijas-Somijas un Igaunijas-Zviedrijas sakaru kabeļus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu