Jaunākajā ES sankciju paketē iekļauti Putina un Medvedeva tuvi radinieki

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Komisija sagatavojusi 12. sankciju paketi pret Krieviju, un tās piedāvājums nosūtīts Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Jaunie pasākumi paredz ierobežojumus Krievijas dimantiem, kā arī pieprasa ievērot iepriekš noteiktās sankcijas.

Paredzams, ka tiks ierobežots imports aptuveni piecu miljardu eiro apmērā, kā arī paplašināts sankcionēto personu saraksts, iekļaujot tajā 120 fiziskās un juridiskās personas, vēsta “The Wall Street Journal”.

Fizisko personu saraksts tiks papildināts ar 47 cilvēkiem, starp tiem augstāko Krievijas amatpersonu – esošā un bijušā prezidenta radinieki. Piemēram, sankcijas tiks noteiktas pret Annu Civiļevu, kuru Vladimirs Putins aprīlī iecēla par valsts fonda “Tēvijas aizstāvji” vadītāju. Šis fonds palīdz karā pret Ukrainu iesaistītajiem karavīriem un ģimenēm.

Civiļeva ir Kemerovas apgabala gubernatora Sergeja Civiļeva sieva. Pēc “Agentstvo” ziņotā, Civiļeva ir Putina radiniece, viņas ģimenei diktators nodevis lielu ogļu biznesu.

Pēc “The Guardian” ziņotā, jaunākajā sankciju sarakstā iekļauts Iļja Medvedevs – par dezinformācijas un propagandas kampaņas izplatīšanu. Viņa vārds un dzimšanas dati sakrīt ar Krievijas Drošības padomes sekretāra vietnieka Dmitrija Medvedeva dēla datiem.

Iļja Medvedevs, ņemot vērā “Vienotās Krievijas” sniegto informāciju, koordinējis portāla “Esmu Krievijā” radīšanu, ko Digitālās attīstības ministrija izstrādājusi okupēto Ukrainas teritoriju iedzīvotāju informēšanai.

Jaunajā sankciju paketē iekļautas sankcijas pret Krievijas dimantu eksportu, kas pērn Krievijai ļāva nopelnīt ap četriem miljardiem dolāru. Šīs sankcijas tika izstrādātas kopš pagājušā gada, taču vairākas ES valstis iebilda ierobežojumiem pret šo sektoru.

Ņemot vērā jaunos ierobežojumus, visi dimanti, kas lielāki par noteiktu izmēru (visticamāk, no 0,5 līdz vienam karātam), iegūs īpašu marķējumu, kas liecina par to izcelsmi, un dati tiks ierakstīti blokķēdē. Tādējādi lielā septiņnieka valstis marķēs 80-90% pasaules dimantu krājuma. Tas ļaus viegli atšķirt “legālos” dimantus no “nelegālajiem”.

Lai novērtētu, kāds būs šis aizliegums, G7 valstis pašlaik Antverpenē lemj par šo sankciju efektivitāti.

Eiropas Komisija vēlas noteikt arī jaunus ierobežojumus Krievijas tankkuģiem, kas pārvadā naftu, tādējādi cenšoties piespiest tirgotājus nepirkt Krievijas naftu par cenu, kas augstāka par cenu griestiem – 60 dolāri par barelu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu