Visjaudīgākā raķete, kāda jebkad uzbūvēta, gatavojas otrajam pacelšanās brīdim

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc mēnešiem ilgas rekonstrukcijas un birokrātisko šķēršļu pārvarēšanas, kas sekoja pirmajam neveiksmīgajam “Starship” testa lidojumam aprīlī, uzņēmums “SpaceX” ir gatavs vēl vienam izmēģinājumam, ziņo CNN.

Sākotnēji bija paredzēts, ka megaraķete - visspēcīgākā jebkad uzbūvētā nesējraķete - veiks otro pacelšanās mēģinājumu 17. novembrī, taču “SpaceX” izpilddirektors Īlons Masks paziņoja, ka uzņēmums atliks palaišanu līdz 18. novembrim, lai būtu laiks nomainīt nelielu nesējraķetes daļu.

Saskaņā ar “SpaceX” vietni, uzņēmums plāno 20 minūšu palaišanas logu, kas sākas sestdienā pulksten 15.00. Latvijas laika.

2023. gadā aprīlī Pirmais “Starship” testa lidojums beidzās tikai dažas minūtes pēc pacelšanās, kad raķeti nācās pārslēgt pašiznīcināšanās režīmā un virs Persijas līča detonēja abas tās pakāpes. Atlūzas nogāzās Dienvidteksasā, izraisot vides aktīvistu sašutumu.

121 metru augstā raķete ir veidota no divām daļām: kosmosa kuģa augšējās daļas, ko sauc par “Starship”, un pirmās pakāpes akseleratora apakšējās daļas, ko sauc par “Super Heavy” un kas nodrošina sākotnējo jaudu palaišanas laikā.

Ja šoreiz viss noritēs saskaņā ar plānu, “Super Heavy” iedarbinās līdz 33 saviem masīvajiem dzinējiem un pacels “Starship” kapsulu virs Meksikas līča. Kad degviela būs beigusies, “Super Heavy” atdalīsies no “Starship” kosmosa kuģa un iekritīs atpakaļ okeānā.

Savukārt “Starship” iedarbinās savus dzinējus un mēģinās palielināt ātrumu, lai ieietu Zemes orbītā, kas parasti prasa, lai kosmosa kuģis sasniegtu ātrumu aptuveni 8 km/s.

Plānots, ka visa misija ilgs aptuveni pusotru stundu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu