Perevoščikovs: no jaunajiem Covid-19 vīrusa omikrona paveidiem nav jābaidās (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Nevajadzētu bažīties par jaunajiem Covid-19 vīrusa omikrona varianta paveidiem, jo tie parādās ik pēc diviem trim mēnešiem, sacīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) riska analīzes un profilakses departamenta direktors, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Perevoščikovs norādīja, ka laiku pa laikam parādās kāds jauns Covid-19 vīrusa paveids, kas zināmā mērā uztrauc sabiedrību. Šobrīd, kā liecina Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Bior" notekūdeņu monitoringa dati, jauns SARS-CoV-2 vīrusa Omikrona varianta paveids JN.1 jeb "Pirola" konstatēts notekūdeņos Saldū, Jūrmalā un Madonā.

Vienlaikus monitoringa vietu skaits, kur konstatēta BA2.86 paveida klātbūtne, kas tika atklāts divas nedēļas iepriekš, ir pieaudzis - tas konstatēts Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Salaspilī, Daugavpilī un Rīgas kreisajā krastā.

Epidemiologa vērtējumā, nevajadzētu bažīties par šiem jaunajiem vīrusa paveidiem. Viņš vērsa uzmanību, ka zinātniski pēdējo divu gadu laikā nav parādījušies jauni Covid-19 vīrusa varianti, kuri būtu klīniski smagāki savā starpā. Tieši pretēji - jaunatklātie Covid-19 vīrusa paveidi ir līdzīgi savā starpā.

"Omikrons ir relatīvi viegls, taču tas ir diezgan bīstams cilvēkiem, kuriem ir nepietiekama imunitāte - cilvēkiem vecumā no 65 gadiem, cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām un grūtniecēm. Ja imunitāte nav pietiekama, lai aizsargātos, tad vajadzētu to pastiprināt," norādīja eksperts.

Viņš skaidroja, ka ar laiku vakcīnas pret Covid-19 radītā imunitāte samazinās, un visstraujāk tā samazinās tieši riska grupas personām. Tāpēc iedzīvotāji, īpaši riska grupas personas, ir aicinātas vakcinēties pret Covid-19. Esošās vakcīnas nodrošina aizsardzību arī pret jauno Covid-19 vīrusa omikrona varianta paveidu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu