Izraēlas labākā drošības garantija ir Palestīnas valsts, uzskata Borels

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Savienības augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.
Eiropas Savienības augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels. Foto: EPA/Scanpix

Palestīnas valsts izveide būtu vislabākais veids Izraēlas drošības garantēšanai, pirmdien paziņojis Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels.

ES ārlietu ministru neformālajā video sanāksmē, kuru Borels sasauca, lai pārrunātu situāciju Izraēlā un Tuvo Austrumu reģionā, viņš izteicās, ka pēc vizītēm reģionā ir nonācis pie "fundamentāla politiska secinājuma".

"Domāju, ka Izraēlas vislabākā drošības garantija ir Palestīnas valsts izveide," sanāksmes rakstiskajā kopsavilkumā norādīja Borels.

ES ārlietu dienesta vadītājs uzstāja, ka Izraēlai pēc pašreizējā kara beigām nevajadzētu okupēt Gazas joslu un kontroli pār anklāvu nodot palestīniešu pašpārvaldei.

"Neskatoties uz lielajām problēmām, mums jāpauž savas domas par Gazas stabilizāciju un Palestīnas valsts nākotni," uzsvēra Borels.

"ANO Drošības padomes rezolūcija, kurā aicināts nekavējoties noteikt humānās pauzes, ir liels solis uz priekšu, taču mums ir jānodrošina tās ātra īstenošana," viņš piebilda.

Bažas rada arī iespēja, ka konflikts vēl vairāk saasinās nestabilo situāciju Rietumkrastā un ievilks tajā citas Tuvo Austrumu zemes.

"Ņemot vērā pieaugošo ekstrēmistu un kolonistu vardarbību pret palestīniešiem, pastāv reāls risks, ka situācija varētu saasināties," izteicās Borels.

7.oktobrī Gazas joslā valdošais islāmistu kaujinieku grupējums "Hamās" sarīkoja slaktiņu Izraēlā, noslepkavojot vairāk nekā 1200 cilvēku, no kuriem absolūtais vairākums bija civilpersonas. Vēl aptuveni 240 cilvēkus, tajā skaitā sievietes, bērnus un sirmgalvjus, teroristi sagrāba par ķīlniekiem un aizveda uz Gazas joslu.

Izraēla uz "Hamās" uzbrukumu reaģēja, uzsākot Gazas joslas masveida bombardēšanu, bet vēlāk izvērsa arī sauszemes operāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu