NOSKATIES Aiz priekškara: Krievus satrauc Baidena un Sji tikšanās (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aiz priekškara: Krievus satrauc Baidena un Sji tikšanās
Aiz priekškara: Krievus satrauc Baidena un Sji tikšanās Foto: Televīzijas kanāla "Rossiya 1" ekrānuzņēmums

Rietumu kultūrā bieži citētais ķēniņa Zālamana teiktais, ka nav nekā jauna šajā pasaulē, ir pilnā mērā attiecināms arī uz Krievijas propagandu, kā to apliecina aizvadītās nedēļas televīzijas raidījumi.

Dominējošie ideoloģiskie vēstījumi atkārtojas ar jaušamu rutīnas pieskaņu un vienveidīgumu. Zināmu svaigumu gan ienesa ASV prezidenta Džo Baidena tikšanās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, par ko propagandisti jau steidza paziņot, ka Baidens ir cietis kārtējo neveiksmi.

Katrā raidījumā bija kāds sižets par transpersonām un homoseksuāliem cilvēkiem, kas "pārņēmuši" Rietumu pasauli, tāpat neiztrūkstoši ir video, kuros redzamas kādas ASV prezidenta Džo Baidena neveiklības, noteikti ir kāds sižets ar kārtējo ASV eksprezidenta Donalda Trampa pausto, ka Amerika aizies bojā, ja to turpinās pārvaldīt demokrātu prezidents. Krievi ļoti aktīvi propagandē Trampa uzvaru nākamgad gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās, kas nozīmēšot pilnīgu un galīgu Amerikas novēršanos no Ukrainas.

Līdztekus, protams, ir stāsti par to, ka Ukraina karu ir zaudējusi un Rietumi no tās ir novērsušies. Proti, Kremļa ideologi cenšas savu sabiedrību pārliecināt, ka Ukrainu visi ir pametuši novārtā un tās kapitulācija notiks jau visdrīzākajā laikā. "Vojenkori" izplata faktos nebalstītus un nepārbaudāmus ziņojumus par to, ka ukraiņu karavīri, redzot neizbēgamo sakāvi, masveidā labprātīgi padodoties Krievijas gūstā. Skatītājiem tam visam ir jātic uz vārda, jo nekādi pierādījumi netiek sniegti.

Interesants fakts Latvijas sabiedrībai - raidījuma "Vakars ar Vladimiru Solovjovu" biežais dalībnieks, kādreizējais Latvijas politiķis un Eiropas parlamenta deputāts Andrejs Mamikins uz Solovjova jautājumu, vai kandidēs gaidāmajās Eiroparlamenta vēlēšanās, attrauca: "Es darīšu tā, kā jūs, Vladimir Rudolfovič, ieteiksiet." Solovjovs teica, ka viņš jau nu noteikti ieteiktu mēģināt kandidēt.

Krievu meli par "brāļu kapiem"

Krievi demagoģiskas retorikas un melu augstāko pilotāžu demonstrēja saistībā ar ziņām, ka Ukrainas Bruņotie spēki veikuši virkni veiksmīgu operāciju Dņepras kreisajā krastā Hersonas virzienā un spējuši nostiprināties vairākos placdarmos. Propagandisti šīs ziņas bija spiesti atzīt, jo noliegt acīmredzamo būtu pārāk grūti. Taču tas, kā notikušais tika pasniegts, absolūti sagrozot faktus un uzdodot vēlamo par esošu, bija virtuozi.

Proti, krievi paziņoja, ka ukraiņu izsēšanās okupētajā Dņepras kreisajā krastā esot salīdzināma ar sabiedroto izsēšanos nacistu okupētajā Normandijas piekrastē 1944.gadā, kad bojā gāja milzīgs skaits britu, franču un amerikāņu karavīru. Traģikomiski gan ir tas, ka propagandisti, velkot šīs paralēles, aizmirsa par faktu, ka visi militārie vēsturnieki uzskata, ka tieši šī operācija ievadīja nacistu sagrāvi Otrajā pasaules karā. Kremļa ideologi un tā sauktie kara korespondenti centās iegalvot Krievijas sabiedrībai, ka ukraiņiem izcelšanās Dņepras kreisajā krastā beidzās ar "brāļu kapiem" un padošanos gūstā. Tā teikt, izsēsties "mūsu teritorijā" jau izsēdās, bet pēc tam visi gāja bojā.

Uzreiz jāteic, ka šo stāstījumu neapstiprina nedz Ukrainas bruņotie spēki, nedz ietekmīgās Rietumu domnīcas, kuru fokusā ir militārā analīze. Vēl vairāk, Ukrainas karaspēks Hersonas apgabalā atspiedis Krievijas karavīrus trīs līdz astoņus kilometrus no Dņepras kreisā krasta, tāpēc Krievijas mīnmetēju uguns vairs neapdraud apdzīvotās vietas labajā krastā.

Tāpat līdz apnikumam tika skandēts, ka Ukrainas valsts jau sen ir zaudējusi savu neatkarību, jo, kā to atzīst pats Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, ja Rietumi nepiegādās pietiekamā daudzumā bruņojumu, Krieviju sakaut neizdosies. Tas, pēc "kremlinu" domām, esot apliecinājums tam, ka Ukraina "de facto" vairs nepastāvot, jo esot pilnībā atkarīga no Rietumu labvēlības. Vienlaikus tika demonstrēts video sižets, kurā skandalozi radikālais čečenu specvienības "Ahmet" komandieris Apti Alaudinovs karavīriem klāsta, ka pēc Ukrainas iekarošanas sekos kārta visai pārējai Eiropai.

Sagroza Rietumu mediju rakstīto

Raidījuma "60 minūtes" vadītājs Jevgeņijs Popovs atkārtoti atsaucās uz "Wall Street Journal" rakstu "Ir pienācis laiks izbeigt maģisko prātošanu par Krievijas sakāvi", kurā tā autori norāda, ka Krievija ir izturējusi Rietumu sankcijas un tās militārā mašinērija vēl aizvien darbojas, turklāt visai veiksmīgi, tāpat Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pēc neveiksmīgā vāgneriešu dumpja ir izdevies vēl vairāk nostiprināt savu varas vertikāli. Popovs tādējādi mēģina pārliecināt krievus, ka pat amerikāņu prese atzīst, ka Krieviju sakaut neizdosies un Ukraina ir nolemta kapitulācijai.

Izlasot minēto rakstu, gan iezīmējas pilnīgi cita faktu interpretācija, nekā sludina propagandisti. Raksta autori tikai atkārto un uzsver visiem labi zināmas patiesības, par kurām, cita starpā, ir runājuši arī Latvijas militāro jautājumu analītiķi, ka Krieviju norakstīt ir pāragri, ka Putina vara nav saļodzījusies un karadarbības pāriešana pozicionālā karā nozīmē neizbēgamu kara ieilgšanu, ja vien Rietumi Ukrainai nepiegādās jaunākās militārās tehnoloģijas.

Atšķirībā no Popova interpretācijas raksta autori šos faktus nav minējuši, lai paziņotu, ka Krievija ir neuzvarama un Ukraina ir sakauta. Gluži pretēji, rakstā minēts, ka pašreizējā situācija ir nopietns izaicinājums Rietumiem un tiem jāapzinās notiekošā nopietnība, ka nedrīkst pieņemt, ka Krievija ir uzvarēta, un atslābt. Gluži pretēji, Rietumiem ir jāiespringst un jāvairo sava militārā palīdzība Ukrainai.

Vēl vairāk, salīdzinot Putina Krieviju ar Padomju Savienību, raksta autori norāda: "Mūsdienu apstākļi krasi atšķiras no padomju draudiem. Eiropa nav tā izpostītā tuksneša zeme, kāda tā bija pēc Otrā pasaules kara. NATO ir gatava uzņemt divas jaunas dalībvalstis - Somiju un Zviedriju. Putins klauvē pie durvīm tādās vietās kā Pekina, Teherāna un Phenjana. Spēku samērs noteikti nav par labu Krievijai. (..) Pats galvenais, pretēji prognozēm, Ukraina ir izturējusi Krievijas uzbrukumu. Mazāk nekā divu gadu laikā Ukrainas armija visu Krievijas militārās modernizācijas desmitgadi ir pārvērtusi putekļos."

Šos raksta fragmentus Popovs, protams, necitēja, tāpat kā neminēja raksta pēdējo rindkopu: "ASV un to sabiedrotajiem ir jābūt skaidrībai par savu saistību ilgtermiņa raksturu. Kara beigas, kad vien tās notiks, diez vai apslāpēs konfrontāciju starp Krieviju un pārējo Eiropu. Ukraiņi un viņu draugi pamatoti vēlas redzēt neatkarīgas Ukrainas uzplaukumu, kas ir droša un pilnībā integrēta kontinenta politiskajā un ekonomiskajā dzīvē. Putins un viņa pēcteči to uzskatītu par Krievijas galīgo sakāvi. Viņi darīs visu, lai to novērstu."

Šis ir labs piemērs, kā Rietumu mediju vēstījumus krievu propaganda var pilnībā sagrozīt, iztiekot bez meliem un vēlamo efektu sasniedzot ar noklusējumu. Pietiek ar skaļa virsraksta un pirmās rindkopas nolasīšanu, lai krievu propaganda jau būtu uzvarējusi cīņā par daudzu krievu prātiem, kuriem nekad nebūs iespēju pašiem izlasīt propagandistu piesauktos rakstus.

Baidena "neveiksmes" Ķīnas jautājumā

ASV prezidents Baidens krievu propagandistiem ir, piedodiet, kā bullim sarkana lupata. Viņus tracina viss, ko Baidens dara un saka. Kremļa ideologi ļoti sāpīgi uztvēra Baidena un Ķīnas prezidenta Sji tikšanos Sanfrancisko, jo līdz šim krievi bija Ķīnu monopolizējuši kā savu sadarbības partneri pret "ļaunajiem Rietumiem". Līdz ar to ASV un Ķīnas attiecību normalizēšanās būtu liels trieciens Maskavai. Tādēļ visi raidījumu dalībnieki mēģināja viens otru un sabiedrību pārliecināt, ka Ķīna paliks uzticīga Krievijai un būs nelokāma ASV pretiniece, bet Baidens esot cietis neveiksmi sarunās ar Sji.

Pretēji krievu propagandistu vēstījumiem, laikraksts "The Guardian" atzīmēja, ka pirms samita Ķīnas valsts mediji ir pieņēmuši siltāku toni pret ASV. "Komunistiskās partijas oficiālais laikraksts "People’s Daily" savā aizjūras izdevumā teica, ka "Ķīnas tauta nekad neaizmirsīs vecu draugu, un tas ir svarīgs vēstījums, ko mēs vēlamies nosūtīt amerikāņu tautai". Bieži vien konfrontējošais laikraksts "Global Times" aicināja abas valstis sadarboties," raksta "The Guardian".

Tāpat krievi nekādā veidā nepiemin Sji teikto samitā, ko plaši citē Rietumu mediji: "Divām tādām lielvarām kā Ķīna un Amerikas Savienotās Valstis muguras pagriešana vienai pret otru nav risinājums. Ir nereāli vienai pusei pārveidot otru, un konfliktiem un konfrontācijai ir nepanesamas sekas abām pusēm." Kremlim noteikti nepatika arī Sji teiktais, ka Ķīnas un ASV attiecības ir svarīgākās bilaterālās attiecības pasaulē.

Krievi kārtējo reizi pievērsās Taivānas jautājumam, apgalvojot, ka ASV un Japāna apbruņošot Taivānu un uz to būs jāreaģē gan Ķīnai, gan Ziemeļkorejai, gan, protams, Krievijai. Pie viena propagandists Solovjovs paziņoja, ka Krievijas "leģitīmās" teritoriālās pretenzijas pret Japānu nekur nav pazudušas un ir aktuālas vēl joprojām.

Līdztekus Baidena un Sji sarunām propagandisti "analizēja" jaunāko Baidena rakstu "The Washington Post". Skatītājiem netika pastāstīts, kas tad īsti rakstā ir teikts, netika citēts neviens teikums, tā vietā tika likts noticēt uz vārda, ka raksts ir savārstījums, kurš pielīdzināms krievu zupai okroškai, un tā dominējošais vēstījums esot "vulgārs globālisms", ar ko tiek saprasta amerikāņu virskundzība.

Patiesībā minētajā rakstā Baidens norādīja, ka palestīniešu pašpārvaldei jāpārvalda Gaza un Rietumkrasts pēc kara starp Izraēlu un "Hamās". ASV prezidents arī minēja, ka divu valstu risinājums ir "vienīgais veids, kā nodrošināt gan Izraēlas, gan palestīniešu tautas ilgtermiņa drošību", piebilstot, ka Gazu "nekad vairs nedrīkst izmantot kā terorisma platformu".

Foto: MAF

Projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta "Aiz priekškara" saturu atbild ziņu aģentūra "LETA". #SIF_MAF2023

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu