Foto Ar oranžo kurpju pāriem atgādina par nogalinātām un no vardarbības cietušām sievietēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Brīvības bulvāra liepu alejā notiek akcija "Kur viņa palika?", lai atzīmētu Starptautisko dienu vardarbības izskaušanai pret sievietēm, ar sieviešu kurpju pāriem simbolizējot nogalinātās un no vardarbības cietušās sievietes.
Brīvības bulvāra liepu alejā notiek akcija "Kur viņa palika?", lai atzīmētu Starptautisko dienu vardarbības izskaušanai pret sievietēm, ar sieviešu kurpju pāriem simbolizējot nogalinātās un no vardarbības cietušās sievietes. Foto: Līga Gredzena/LETA

Atzīmējot Starptautisko dienu vardarbības izskaušanai pret sievietēm, šodien biedrība "Sievietei paveicās" sadarbībā ar Rīgas Zonta klubu iepretim valdības ēkai rīko akciju "Kur viņa palika?", ar izvietotiem ornažiem kurpju pāriem simbolizējot nogalinātās un no vardarbības cietušās sievietes.

Brīvības alejā izvietoti vairāk kā 100 dažādi kurpju pāri, no kuriem katrs otrais ir oranžā krāsā. Lielākā daļa no tiem saņemti ziedojumos no abu organizāciju atbalstītājiem un citiem aktīvistiem, bet vēl dažus šodien atnesuši iedzīvotāji.

Organizācijas "Sievietei paveicās" līdzdibinātāja Marta Kraujiņa stāstīja, ka kurpju pāri simbolizē sievietes, kuras ir mirušas vardarbības dēļ vai cietušas no tās. Tas ir aicinājums politiķiem ratificēt Stambulas konvenciju, kā arī pievērst sabiedrības uzmanību, ka nav gluži tā, ka "sieviete vienkārši pazūd".

"Kurpes simbolizē, ka šajā vietā ir bijusi sieviete, ka viņai ir bijis vārds, darbs, ģimene un sapņi. Tā dēļ, ka mēs nespējam šīs sievietes pasargāt, viņu vairs nav," akcijas ideju skaidroja Kraujiņa.

Foto: Akcija "Kur viņa palika?" Brīvības bulvāra liepu alejā

Viņa sacīja, ka šīs dienas laikā vairāki garāmgājēji esot bijuši ievērojuši izvietotās kurpes, nākuši klāt, lai apvaicātos par notiekošo, kā arī, lai pateiktu paldies rīkotājiem par problēmas aktualizēšanu.

Pēc biedrības rīcībā esošās informācijas, katra trešā Latvijas sieviete attiecībās pieredzējusi psiholoģisku, fizisku vai seksuālu vardarbību vai vairāku vardarbības formu kombināciju. Ja salīdzina datus par sievietēm, kuras noslepkavojoši ģimenes locekļi vai intīmie partneri, tad Latvijā šis rādītājs ilgstoši ir viens no sliktākajiem Eiropā, pauž biedrība. Kopš 2016.gada, kad atsevišķi politiķi uzsāka kampaņu pret Eiropas Padomes Konvencijas par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb Stambulas konvencijas ratificēšanu, Latvijā ģimenes locekļu vardarbības dēļ dzīvību ir zaudējušas 133 sievietes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu