Aizvadītajā nedēļā ievērojami pieaugusi elektrības cena Latvijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga par 20% un bija 125,71 eiro par megavatstundu (MWh), informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

"Nord Pool" tirdzniecības apgabalos cenas gan pieauga, gan samazinājās. Visās Baltijas valstīs nedēļas vidējā elektroenerģijas cena bija 125,71 eiro par MWh, kas vienoti kāpa par 20%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Vienlaikus "Nord Pool" sistēmas nedēļas vidējā cena samazinājās par 17%, sasniedzot vidēji 76,24 eiro par MWh.

Elektroenerģijas cenu izmaiņas galvenokārt veicinājuši notikumi Somijas tirdzniecības apgabalā. Cenu pieaugums Baltijā esot saistīts ar Somijas lielākās atomelektrostacijas "Olkiluoto" trešā reaktora neplānotu atslēgumu, kas sākās iepriekšējās nedēļas svētdienas vakarā un ilga līdz aizvadītās nedēļas trešdienai. Atslēgums samazināja atomelektrostaciju pieejamās jaudas īpatsvaru Ziemeļvalstīs par 6% līdz 92%, kā rezultātā kopējās plūsmas uz Baltiju samazinājās par 5%.

Cenu straujāku pieaugumu Baltijas valstīs ierobežojusi par 79% augstāka vēja izstrāde, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Savukārt "Nord Pool" sistēmas cenas samazinājums saistīts ar uzņēmuma "Kinect Energy" kļūdaini iesniegto cenu piedāvājumu aizvadītās nedēļas piektdienas tirdzniecības dienai, piedāvājot aptuveni pusi no prognozētā Somijas patēriņa par vidējo cenu - 203 eiro par MWh, kā rezultātā Somijā 10 stundas pēc kārtas ikstundas cena sasniedza zemāko iespējamo punktu jeb mīnus 500 eiro par MWh.

Papildus tam cenu samazinājumu izraisīja arī par 60% augstāka vēja izstrāde reģionā.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 9514 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 9771 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā pieauga par 6% līdz 597 GWh. Latvijā un Igaunijā patērētās elektroenerģijas apjoms pieauga par 6% - Latvijā līdz 142 GWh, bet Igaunijā līdz 190 GWh. Tikmēr Lietuvā patēriņš bija par 5% augstāks nekā nedēļu iepriekš, un tika patērētas 265 GWh.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs pieauga par 18%, un kopā tika saražotas 353 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms bija par 16% augstāks nekā nedēļu iepriekš - 150 GWh. Igaunijā izstrāde pieauga par 3% līdz 96 GWh. Tajā pašā laikā Lietuvā elektroenerģijas ražošana kāpa par 40% līdz 107 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 106%, Igaunijā - 50%, bet Lietuvā - 40%. Baltijas valstīs tika saražoti 59% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu