VIDEO Lieta par mazās Justīnes slepkavību nodota prokuratūrai, šonedēļ lems par apsūdzību celšanu

Papildināts
CopyLinkedIn Draugiem X
Justīnes tēvs Vladimirs Reinikovs.
Justīnes tēvs Vladimirs Reinikovs. Foto: Jānis Škapars/TVNET GRUPA

Valsts policija nodevusi prokuratūrai lietu par Justīnes Reinikovas slepkavību, 27. novembrī vēsta LTV raidījums “Dienas ziņas”.

Par to, vai celt apsūdzību, vai arī noteikt papildizmeklēšanu, prokuratūra lems decembra sākumā. Meitenītes tēvam un pamātei inkriminē slepkavību pastiprinošos apstākļos.

Izmeklēšana septiņgadīgās Justīnes Reinikovas slepkavības lietā notika apmēram pusgadu. Valsts policija kriminālprocesu tagad nodevusi Austrumlatgales prokuratūrai, lai sāktu kriminālvajāšanu pret divām personām – meitenītes tēvu un pamāti.

"Veikti vairāki desmiti dažādu procesuālo darbību, tostarp 11 ekspertīzes, 41 pratināšana, kā arī vairākas kratīšanas, izņemšanas, personu aptaujāšanas," atklāja Valsts policijas pārstāve Simona Grāvīte.

Abiem vecākiem tiek inkriminēta slepkavība pastiprinošos apstākļos, ja to izdarījusi personu grupa, vainīgajiem apzinoties, ka persona ir bezpalīdzības stāvoklī, kā arī cietsirdīga vai vardarbīga apiešanās ar mazgadīgo, nodarot tai ciešanas.

Rēzeknes novada Rogovkā iedzīvotāji pauž, ka traģiskais notikums ir liels pārbaudījums vietējiem un jau sākotnēji bijušas aizdomas par ģimenes atbildību notikušajā.

"Tā runa par to, ka tas nav tik viennozīmīgi, gāja jau trešajā, ceturtajā dienā pēc tā notikuma. Ne tikai Nautrēnu cilvēki, visa sabiedrība gaida to lēmumu un galu galā grib zināt patiesību, kā tas bija," pastāstīja Nautrēnu apvienības pārvaldes vadītāja Līvija Plavinska.

Ģimenes māja, kurā iepriekš dzīvoja Justīnes ģimene, šobrīd netiek apdzīvota; tas ir privātīpašums. Pagasta pārvaldei ir informācija, ka pārējie bērni ir drošībā.

"Puika ir jauku vēstuli atsūtījis skolas skolotājiem pateicībā par to laiku, kad viņš ir mācījies Nautrēnu vidusskolā," pastāstīja Plavinska.

Pašā mājā "logu aizkari ir aizvērti, to, ka skurstenis kūpētu, es neesmu redzējusi vēl pagaidām, arī rudenī tā īpaši apsaimniekota, apkopta netika," teica Plavinska.

Prokuratūras lietvedībā krimināllietu saņēma 21. novembrī, bet lēmums par apsūdzības celšanu vai papildizmeklēšanu tiks pieņemts šīs nedēļas beigās.

"Šobrīd nekādus sīkākus komentārus sniegt un prognozēt, kad lietu varētu virzīt tiesai, nevaram," norādīja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Iepriekš jau izskanējusi informācija, ka aizdomās turamās personas daļēji atzīst savu vainu, tomēr Justīnes pamātes advokāts atsakās plašāk skaidrot šo pozīciju.

"Šis jautājums tika uzdots iepriekšējā procesa stadijā, un attieksme viņai ir pret šo visu lietu, jā, pagaidām bez komentāriem. Desmit dienas pagaidām viņa ir aizdomās turamās personas statusā, apsūdzība nav celta. Kamēr mēs neizlasām apsūdzību, būs grūti izteikt savu viedokli," teica advokāts Valērijs Petrovskis.

Tikmēr Līvija Plavinska norādīja, ka

"gribētos, lai ātrāk strādā tiesību sistēma, lai tomēr mēs ātrāk uzzinām".

"Ir bieži vien vilšanās, kad liekas, ka tas nodarījums ir stipri vien lielāks. Ja tiesas spriedumi būtu bargāki, mums arī varētu būt varbūt drošāka vide. Tas cilvēkiem ir ļoti svarīgi," atzina Plavinska.

Par slepkavību pastiprinošos apstākļos paredzēts sods – mūža ieslodzījums vai arī brīvības atņemšana uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem.

TVNET jau rakstīja, ka 17. novembrī Valsts policijas (VP) amatpersonas pabeidza izmeklēšanu kriminālprocesā par septiņgadīgās Justīnes Reinikovas slepkavību un nodeva kriminālprocesa materiālus Austrumlatgales prokuratūrai, lai sāktu kriminālvajāšanu pret divām personām – meitenes tēvu un pamāti.

Abiem vecākiem tiek inkriminēta slepkavība vainu pastiprinošos apstākļos, ja to izdarījusi personu grupa un ja noslepkavota persona, vainīgajam apzinoties, ka tā ir bezpalīdzības stāvoklī, kā arī cietsirdīga vai vardarbīga apiešanās ar mazgadīgo, ja ar to mazgadīgajam nodarītas fiziskas vai psihiskas ciešanas, informēja VP.

Šī gada 5. maijā tika saņemta informācija, ka Rēzeknes novada Nautrēnu pagasta Rogovkā bezvēsts pazudusi septiņgadīgā Justīne Reinikova. Valsts policija nekavējoties sāka meklēšanu. Pusotra mēneša laikā tika veikti dažādi meklēšanas pasākumi, iesaistot plašus spēkus Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Ziemeļlatgales iecirkņa, Kriminālpolicijas biroja un Kārtības policijas biroja, kā arī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes struktūrvienību amatpersonas.

Vairākkārt notika plaši masveida meklēšanas pasākumi, kuros iesaistījās arī kolēģi no Valsts robežsardzes, Zemessardzes, organizācijām “Bezvēsts.lv” un “K9-SOS Cilvēku meklēšana”, kā arī atsaucās liels brīvprātīgo skaits – meklēšana veikta gan ar cilvēkresursu, gan tehniskajiem līdzekļiem, mērķtiecīgi pārskatot dažādas teritorijas un objektus, tostarp arī ūdenstilpes.

Jau kopš pirmajām meitenes pazušanas dienām likumsargi strādāja ar vairākām versijām, tostarp, ka pret viņu, iespējams, veikts noziedzīgs nodarījums.

Šī gada 20. jūnija naktī, veicot operatīvās un izmeklēšanas darbības, Valsts policijas Latgales reģiona Kriminālpolicijas biroja amatpersonas aizdomās par iespējamu noziedzīgu nodarījumu pret meiteni aizturēja divas personas – meitenes tēvu un pamāti. Savukārt meitenes ķermenis ar acīm redzamiem miesas bojājumiem atrasts aprakts pamestā mājas pagrabā, meža vidū vairākus desmitus kilometru no meitenes dzīvesvietas.

Policija kriminālprocesā veica mērķtiecīgu un rūpīgu darbu, šķetinot ļoti sarežģītu meitenes pazušanas lietu. Izmeklēšanas laikā kopumā veikti vairāki desmiti dažādu procesuālo darbību, tostarp 11 ekspertīzes, 41 pratināšana, vairākas kratīšanas un izņemšanas, kā arī veiktas vairākas aptaujāšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu