"SEB bankas" pārstāvis: Latvijas tirgū īsti nav vietas vēl vienai universālajai bankai (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"SEB bankas" valdes loceklis Arnis Škapars.
"SEB bankas" valdes loceklis Arnis Škapars. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas tirgū īsti nav vietas vēl vienai universālajai bankai, otrdien, 28. novembrī, viedokli pauda "SEB bankas" valdes loceklis Arnis Škapars.

Komentējot publiski izskanējušos viedokļus par nepietiekamo konkurenci Latvijas banku sektorā, Škapars sacīja, ka tirgū saskata vietu vēl kādai jaunai nišas bankai, taču īsti neredz vietu vēl vienai lielai universālajai bankai.

Škapars sacīja, ka patlaban Latvijā ir četras lielās universālās bankas un piecas mazās nišas bankas, kurām katrai ir sava specializācija. Tāpat Škapars vērsa uzmanību, ka uzņēmumu kreditēšanā lielākajai bankai ir 23% no tirgus, bet katrā publiskajā finansējuma iepirkumā piedalās vismaz divas lielās bankas, kas liecina par pietiekami lielu konkurenci.

"Drīzāk varētu teikt, ka ekonomikas finansējamā daļa ir par mazu četrām universālām bankām, nevis konkurence banku sektorā ir par mazu," teica Škapars.

"SEB bankas" valdes loceklis prognozēja, ka gadījumā, ja Latvijas tirgū ienāks vēl kāds ārvalstu spēlētājs, tad tas, visticamāk, notiks, pārpērkot kādu no jau esošajām lielajām bankām, nevis veidojot vēl piekto universālo banku.

"Konkurence pastāv, un klientiem to vajag prast izmantot. Konkurence nestrādā ekonomikas puspelēkajā sektorā, kurš īsti neatbilst finansējuma saņemšanas nosacījumiem," teica Škapars.

Pēc aktīvu apmēra "SEB banka" 2022.gada beigās bija otrā lielākā banka Latvijā, liecina Latvijas Bankas informācija.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu