Leģendāro "Ford" taksometru ēras beigas Ņujorkā. Palikuši vien divi ikoniskie auto (1)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Tupungato/Shutterstock

"Ford Crown Victoria" automašīnas ir pavisam parastas un, šķiet,  neatšķiras no jebkura cita spēkrata. Tiesa, ieraugot šos spēkratus dzeltenā krāsā, daudziem uzreiz ataust atmiņā ikoniskie taksometri.

Tā vien šķiet, šie leģendārie taksometri savu mūžu vienā no lielākajām ASV pilsētām, Ņujorkā, ir izdzīvojuši. Pilsētā palikuši vien divi šādi taksometri.

Taksometra šoferim Harūnam Abdulaham pieder 2011. gadā ražots "Ford Crown Victoria", un šo gadu laikā viņš ir nobraukājis 790 tūkstošus kilometru. Savukārt otrs auto pieder Ravinderam Šarmam, kurš ar spēkratu nobraucis 885 tūkstošus kilometru.

Abi spēkrati izgājuši tehnisko apskati, taču šoferi ignorēja reglamenta pārbaudi, lai nezaudētu taksometru licenci. Ņujorkā taksometri nedrīkst tikt ekspluatēti ilgāk par septiņiem gadiem, taču koronavīrusa pandēmijas dēļ taksometra vadītājiem noteica atvieglojumus.

Abiem vīriešiem draud sods līdz 500 ASV dolāriem, kā arī taksometra vadītāju licences anulēšana.

Šarma cer pārliecināt komisiju izņēmuma kārtā pagarināt sertifikātu, jo viņam līdz pensijas vecuma sasniegšanai atlikuši vien daži mēneši, tāpēc iegādāties jaunu automašīnu viņam nav izdevīgi.

Savukārt Abdulahs norādīja, ka būtu priecīgs iegādāties jaunu mašīnu, bet nevar to atļauties sliktās kredītvēstures dēļ.

Šķiet, abi taksometra vadītāji nevarēs paļauties uz varas iestāžu iecietību. Taksometru Komisijas runasvīrs Džeisons Kerstens laikrakstam "The New York Times" pavēstīja, ka "Ford Crown Victoria" ir "sen nokavēta pensija".

2010. gadu sākumā vairāk nekā puse Ņujorkas dzelteno taksometru bija "Ford" sedani, taču tagad nevar daudz nopelnīt uz automašīnām ar izslāpušiem V8 dzinējiem, kuru degvielas patēriņš ir 16 litri uz 100 kilometriem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu