ZZS Saeimas frakcija vienoti atbalsta Stambulas konvencijas ratifikāciju, uzsver tās priekšsēdētājs Rokpelnis (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Harijs Rokpelnis
ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Harijs Rokpelnis Foto: Ekrānuzņēmums no video

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcija ir vienota jautājumā par atbalstu Stambulas konvencijas ratifikācijai, Latvijas Televīzijas radījumā "Šodienas jautājums" trešdienas vakarā sacīja frakcijas priekšsēdētājs Harijs Rokpelnis.

Iepriekš balsojumā par Stambulas konvencijas nodošanu izskatīšanai komisijās nepiedalījās ZZS deputāts Augusts Brigmanis. Jautāts, vai Brigmanis šonedēļ gaidāmajā Saeimas sēdē nobalsos par konvencijas ratificēšanu, Rokpelnis atbildēja, ka patlaban nav pamata domāt, ka deputāts rīkosies citādi.

"Esmu diezgan drošs [par balsojumu]. Šis ir viens no pamatjautājumiem, ar kuriem jāiet uz priekšu. Vardarbībai ir jāpieliek punkts, un šis ir viens no soļiem, kā to izdarīt," sacīja politiķis.

Savukārt "Apvienotā saraksta" (AS) valdes līdzpriekšsēdētājs Edvards Smiltēns uzsvēra, ka opozīcijā esošās partijas neatbalsta Stambulas konvencijas ratifikāciju. Viņš arī atzīmēja, ka izmaiņas un transformācijas koalīcijā notiek "mūsu acu priekšā", līdz ar to rītdiena rādīs, kāds būs Saeimas lēmums.

Tāpat politiķis akcentēja, ka 97% no Stambulas konvencijas ir ieviesti, 3% palikuši neieviesti. Smiltēns klāstīja, ka iesniegts budžetā pieprasījums piešķirt Valsts policijai 1,2 miljonus eiro, lai varētu iegādāties inventāru - aproces pret sievietēm agresīvu vīriešu uzraudzībai un kontrolei.

"Vērojot to, kas patlaban notiek politikā, ekonomikā, kas notiek ar šobrīd skatāmo budžetu, man ir skaidrs, ka azartiskā diskusija par konvenciju novērš uzmanību no daudz nopietnākām problēmām. Ja sasaistām konvenciju un vardarbību pret sievietēm ar nākamā gada budžetu, ko izveidojusi jaunā valdība, vasarā bija svēts solījums iekšlietām rast finansējumu pēc tam, kad tika palielināts atalgojums Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Tas skar jautājumu par vardarbības pret sievietēm [izskaušanu] un policijas kapacitāti cīnīties un šādas lietas izmeklēt. Lai gan šis skaitās drošības budžets, solījums nav izpildīts," pauda Smiltēns.

Jau vēstīts, ka, neraugoties uz pāris deputātu atturēšanos sākotnējos balsojumos, koalīcija joprojām cerīgi raugās uz tālāko virzību Stambulas konvencijas ratificēšanas procesā, secināms no Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) paustā pirmdien, 27.novembrī, pēc koalīcijas sanāksmes noslēguma.

Iepriekš balsojumā par Stambulas konvencijas nodošanu izskatīšanai komisijās nepiedalījās deputāts Andrejs Ceļapīters (JV), Brigmanis un, reaģējot uz šo abu deputātu rīcību, pēc tam arī Oļegs Burovs (GKR). Kopš šī balsojuma arī mainījies Ceļapītera "statuss", jo viņš izslēgts no "Jaunās vienotības" frakcijas un vairs nav koalīcijā.

Vaicāta par šo situāciju, Siliņa sacīja, ka koalīcijai balsis ir "gana labā skaitā" un valdību veidojošās partijas ir "pārliecības pilnas" attiecībā uz turpmākajiem balsojumiem Stambulas konvencijas ratificēšanas procesā.

Reizē Ministru prezidente arī pastāstīja, ka, ņemot vērā, ka Saeimā ir izplatījies Covid-19, koalīcijas frakciju vadītāji vērtē, vai visi deputāti varēs būt klāt šonedēļ gaidāmajā Saeimas sēdē. Siliņa cer, ka tas neradīs problēmas tālākai virzībai uz Stambulas konvencijas ratificēšanu.

Kā ziņots, Saeimas Juridiskā komisija pagājušajā nedēļā konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, kas paredz Latvijā ar atrunu ratificēt tā dēvēto Stambulas konvenciju jeb Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu