Atcelta Latvijā notiekoša IT konference, kurā bija jāuzstājas izdomātām personām (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Latvijā notiekošās starptautiskās IT konferences “DevTernity” organizators vairākus gadus kā runātājas pieteica vadošo tehnoloģiju kompāniju pasaulē darbinieces, kuras patiesībā ir izdomātas. Pirms kārtējā pasākuma tika noskaidrots, ka vienas “dalībnieces” fotogrāfija pasākuma mājaslapā patiesībā ir ģenerēta ar mākslīgā intelekta palīdzību, bet vārds un amats vienkārši izdomāti.

“Meduza” skaidro, ka konferencē “DevTernity” vairākus gadus “piedalījušās” izdomātas personas. Vienu no dalībnieces profiliem, iespējams, uzturēja konferences organizators.

Pirmais “DevTernity” viltus runātāju profilus pamanīja izstrādātājs Gergejs Oross. Sociālajā tīklā X viņš skaidroja, ka vienas no lielākajām kriptobiržām pasaulē inženiere Anna Boiko realitātē nemaz neeksistē. Pēc Orosa vārdiem, kompānija nekad nav dzirdējusi par šo sievieti, kurai šogad bija jāpiedalās konferencē.

Vēl viena “Coinbase” darbiniece, Natālija Štadlere, ja tic pasākuma mājaslapai, konferencē jau uzstājusies divus gadus pēc kārtas – 2021. un 2022. gadā. Tomēr, pēc Orosa teiktā, šāda izstrādātāja arī neeksistē. “Coinbase” pārstāvji apstiprināja izdevumam “The Verge”, ka viņiem nekas nav zināms par savu darbinieču piedalīšanos “DevTernity”. Tiesa gan, viņi neprecizēja, vai “Boiko” un “Štadlere” ir īstas personas un vai tās strādājušas uzņēmumā.

Šaubas radušās arī par dalībnieces Jūlijas Kirsinas no Latvijas realitāti. Viņa minēta kā ““Instagram” tehniskā influcencere”, kura iepriekš piedalījusies trijās “DevTernity” konferencēs. Turklāt Kirsina atšķiras no pārējām “dalībniecēm” ar to, ka viņai ir liela aktivitāte sociālajos tīklos. Viņas profilā XING norādīts, ka Kirsina ir programmatūras nodrošinājuma arhitekte Igaunijas “Uber” filiālē. Oross norāda, ka “Uber” nekad nav bijusi filiāle Igaunijā, kas nodarbojas ar tehnisko izstrādi.

“Instagram” Kirsinai ir vairāk nekā 115 tūkstoši sekotāju. Tur tiek publicētas vienveidīgas fotogrāfijas, kurās redzama sieviete ar klēpjdatoru. Fotoattēliem pievienoti motivējoši ieraksti un teksti par programmas nodrošinājuma izstrādi. Spriežot pēc visa, šo profilu vada Eduards Sizovs, kurš ir “DevTernity” organizators.

Savā “LinkedIn” profilā viņš tiešā tekstā raksta, ka nodarbojas ar “paša populārākā programmēšanas “Instagram” konta “coding_unicorn” attīstīšanu”. Interesanti, ka tieši ar šādu segvārdu Kirsina ir zināma sociālajos tīklos. Sizovs gan neprecizē, kāds tieši ir viņa ieguldījums šajā profilā. Zināms vien tas, ka atsevišķi Kirsinas ieraksti “Instagram” pilnībā sakrīt ar paša Sizova publikācijām “LinkedIn”.

Par Sizova saistību ar Kirsinas profilu liecina arī tas, ka vienā no “DevTernity” videoklipiem, kas publicēti organizatora “YouTube” profilā, redzams, ka Sizova “Google” konts ir saistīts ar “Coding Unicorn” “Instagram” profilu. Respektīvi – visi šie profili tiek vadīti no vienas ierīces.

X lietotāji arī pamanījuši, ka vienā no vecākajiem Kirsinas “Instagram” ierakstiem redzams klēpjdators, kura ekrānā lasāms “eduardsi” – kas ir paša Sizova personīgais lietotājvārds citās platformās.

“404 Media” žurnālisti pievērsuši uzmanību arī kādai intervijai ar Kirsinu, kas bija publicēta 2020. gadā. Tās autors skaidrojis, ka ar Kirsinu nav ticies klātienē, jo atbildes saņemtas e-pastā.

Žurnālisti pieļauj, ka fotogrāfijas un video, visticamāk, pieder īstai sievietei. Taču, kas tā ir par sievieti un vai viņai ir kāda saistība ar Sizovu, nav skaidrs. Uz “Meduzas” jautājumiem “DevTernity” organizators neatbildēja.

Visi “dalībnieču” foto jau ir izņemti no konferences oficiālās mājaslapas. Gergejs Oross norādīja, ka Sizovs izmantojis izdomātus personāžus ne tikai “DevTernity” popularizēšanai, bet arī citiem pasākumiem, kuru organizators viņš ir. Piemēram, “vecākā “WhatsApp” un “Microsoft MVP” inženiere Alīna Prohoda”, kurai nākamā gada maijā jākļūst par vienu no “Java” izstrādātāju konferences “JDKon 2024” runātājām, – par viņu internetā nav pieejama pilnīgi nekāda informācija. Līdz ar to ļoti iespējams, ka šis cilvēks ir izdomāts. “Meta” pārstāvji pagaidām nav komentējuši Prohodas dalību konferencē.

“DevTernity” organizators esot izdomājis tikai vienu dalībnieci; konference atcelta

Atbildot uz izskanējušo informāciju, Eduards Sizovs X publicējis divus lielus ierakstus. Pirmajā viņš atzinis, ka Anna Boiko ir izdomāts personāžs. Pēc viņa vārdiem, šajā gadā konferencē bijušas problēmas ar runātāju dzimumu līdztiesību.

Sākotnēji piedalīties piekritušas tikai trīs IT industrijas pārstāves, bet divas vēlāk atteikušās – viena veselības problēmu dēļ, bet otra (it kā Kirsina) sākusi palīdzēt ar konferences organizāciju, kā dēļ nav varējusi uzstāties.

Boiko, pēc Sizova vārdiem, nonākusi konferences mājaslapā kļūdas dēļ. “DevTernity” organizators apstiprina, ka Boiko ir “demopersona” no mājaslapas testa versijas. Tiesa gan, viņu izdzēst bijis sarežģīti, tādēļ Boiko atstāta arī īstajā mājaslapas versijā. Vismaz līdz brīdim, kamēr izdosies atrast reālu aizstājēju.

Tādējādi konferences mājaslapā bija redzamas trīs sievietes, kuras konferencē neuzstātos, kas rada iespaidu, ka organizators mākslīgi centies radīt dzimumu līdztiesību. Sizovs norāda, ka tas ir kļūdains secinājums un ka viņam konferences organizēšanā iekļaušanas un dažādības jautājumi ir galvenā prioritāte.

Otrais ieraksts bija mazāk saistošs. Tajā “DevTernity” organizators pārmet sabiedrībai, kura pamanījusi viņa kļūdas ar izdomātiem runātājiem.

“Viena nejauša persona konferences mājaslapā ir pārvilkusi svītru pāri visam labajam darbam, ko es biju paveicis 15 gadu laikā. Es teicu, ka tā bija kļūda. Kļūda, kas pārvērtās par kaut ko jaunu. Es to visu izlaboju! Tagad viss ok? Nēeee, mēs gribam asinis! Tagad atcelsim šo GRĒCINIEKU! Naida un linčotāju plūsma, ko izjūtu, ir tāda, it kā es kādu būtu nogalinājis,” rakstīja Sizovs.

Viņš gan neprecizēja, vai Štaldere un Prohoda ir īstas personas.

Sizova attaisnojumi gan nav apmierinājuši vairākus runātājus (īstus cilvēkus), un viņi ir atteikušies no dalības konferencē. Tā rezultātā pasākums atcelts, un pašlaik konferences mājaslapā teikts, ka šogad konference nenotiks. Zināmais programmētājs un inženieris Roberts Mārtins, kuram bija jāuzstājas konferencē, atklāja izdevumam “The Register”, ka uzdevis Sizovam tiešu jautājumu par notiekošo. Sizovs Mārtinam gan uzsvēris, ka konference atcelta tāpēc, ka “kādu, kurš netika uzaicināts, tas ļoti aizvainojis”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu