"Latio" novērojis, ka pieaug interese par īri ar izpirkumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Grūtības saņemt kredītu veicina pircēju interesi par īri ar izpirkumu, novērojuši nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" pārstāvji.

Neskatoties uz kopējo piedāvājuma kritumu īres tirgū, aktivitāte saglabājas stabila, turklāt segmentā pamazām parādās vēl viena tendence - īre ar izpirkumu, informē "Latio". Iedzīvotāju interese par šādu darījuma veidu aug starp tiem, kuriem pietrūkst naudas pirmajai iemaksai, lai saņemtu kredītu bankā, vai arī cilvēks nevar kvalificēties hipotēkas saņemšanai.

Darījums var realizēties divos veidos - pirmajā gadā pircējs īpašumu īrē par paaugstinātu īres maksu un pēc tam izpērk par atlikušo vērtību, īres maksājumu iekļaujot pirkuma summā. Otrajā gadījumā pircējs samaksā pirmo iemaksu 5-15% apmērā no pirkuma summas un turpmākos gadus līguma termiņa ietvaros maksā ikmēneša maksājumu. No šīs summas daļu veido īre un daļa tiek ieskaitīta pārdošanas (izpirkuma) cenā. Vairumā gadījumu izmaksas termiņš ir trīs gadi.

Tāpat "Latio" informē, ka novembrī vidēji bija nepieciešamas 84 dienas, lai pārdotu mājokli par tirgus cenu (85 - oktobrī un septembrī, augustā - 87, jūlijā - 86, jūnijā - 86, maijā - 83), bet 6% mājokļu pārdoti viena mēneša laikā no sludinājuma publicēšanas brīža (oktobrī - 7%, septembrī - 8%, augustā - 9%, jūlijā - 9%, jūnijā - 8%, maijā - 7%).

"Latio" speciālisti secinājuši, ka novembrī 23% pārdevēju ir prasījuši tirgus situācijai nesamērīgi augstu cenu (oktobrī - 24%, septembrī - 25%, augustā - 45%, jūlijā - 46%, jūnijā - 48%, maijā - 50%), bet 0% pircēju ir piedāvājuši augstāku cenu nekā norādīts sludinājumā (oktobrī un septembrī - 0%, augustā, jūlijā, jūnijā un maijā - 1%).

Novembrī 40% darījumu notikuši bez kredītu piesaistes (oktobrī - 30%, septembrī - 31%, augustā - 30%, jūlijā - 30%, jūnijā - 32%, maijā - 33%).

Novembrī pārdošanā Rīgā bija 3390 dzīvokļi - par 23% mazāk nekā mēnesi iepriekš. 39% piedāvājuma veidoja mājokļi jauno projektu pirmreizējā tirgū Rīgas apkaimēs, bet 48% jeb 1640 dzīvokļi bija pieejami iegādei sērijveida projektos. Atlikušo piedāvājuma daļu veido jaunie projekti otrreizējā tirgū, kā arī mājokļi pirmskara ēkās.

Jauno projektu pirmreizējā tirgū Rīgas apkaimēs vidējā cena iekštelpu platībām pārdošanas sludinājumos saglabājusies nemainīga, svārstoties ap 2770 eiro par kvadrātmetru, turpretī faktiskajos darījumos samazinājusies par 7% - no 2630 eiro par kvadrātmetru oktobrī līdz 2440 eiro par kvadrātmetru novembrī.

Savukārt jauno projektu otrreizējā tirgū cena par mājokļa kvadrātmetru pieaugusi par nebūtisku pusprocentu - vidējā cena mājoklim Rīgas apkaimēs bija 1960 eiro par kvadrātmetru, bet centrā 2670 eiro par kvadrātmetru.

Salīdzinot ar oktobri, novembrī samazinājies iegādei pieejamo dzīvokļu skaits sērijveida ēkās apkaimēs, piedāvājumam sarūkot par 27%. Vidējās cenas darījumos sērijveida mājokļiem apkaimēs oktobrī bijušas 1000 eiro par kvadrātmetru, bet centra rajonā samazinājušās par 2% - novembrī cena par dzīvokļa kvadrātmetru bija 1380 eiro.

Ievērojamu daļu pārdošanā esošo dzīvokļu sērijveida ēkās veido īpašumi, kas pieder krievu tautības cilvēkiem, norāda "Latio". Nereti īpašumi ir apmierinošā vai sliktā stāvoklī bez renovācijas. Šādu mājokļu īpašnieki izliek savu īpašumu pārdošanā lielākoties divu iemeslu dēļ - vai nu grasās pamest Latviju, vai arī saņēmuši konkrēto dzīvokli mantojumā. "Latio" speciālisti secinājuši, ka daudzos gadījumos īpašnieka cenas gaidas pilnībā neatbilst tirgus realitātei.

Tāpat par 9% krities arī īres dzīvokļu skaits sērijveida namos. Oktobrī īrei bija pieejami 1070 dzīvokļi. Aktīvākā īrnieku interese raksturīga par vienas-divu istabu dzīvokļiem.

Salīdzinot ar mēnesi iepriekš, pieaudzis to pircēju īpatsvars, kas mājokli iegādājas bez bankas finansējuma - novembrī tie bijuši 40% no visiem darījumiem, informē "Latio". Lai gan varētu šķist, ka darījumu dinamiku uztur tikai klienti ar saviem līdzekļiem, šajā kategorijā iekļaujas arī mazo mājokļa kredītu ņēmēji, kuri aizņemas summas līdz 20 000 eiro. "Latio" norāda, ka šāda apjoma finansējums nav uzskatāms par hipotekāro kredītu. Lai gan pircēju, kas īpašumu pērk par savu naudu, kļuvis vairāk, lielākā daļa darījumu aizvien notiek ar bankas aizdevumu. Reģionos sevišķa interese novērota par mājokļiem renovētos projektos.

"Daudziem potenciālajiem pircējiem kredītu saņemšana aizvien ir ierobežota. Lai gan maksātspēja nav būtiski mazinājusies, nauda kļuvusi dārgāka un tās pieejamība - stipri apgrūtināta. Vienlaikus teiktu, ka kopumā nekustamo īpašumu tirgus kļuvis lētāks divu iemeslu - pārdevēju piekāpšanās un mājokļu cenu, kas inflācijas laikā tomēr nav kāpušas, dēļ. Izskatās, ka šāda tendence kādu laiku turpināsies," novērojis "Latio" nekustamo īpašumu darījumu vadītājs Atis Skrastiņš.

Hipotekāro kredītu aizvien izvēlas pircēji, kuri noskatījuši īpašumu ar vērtību līdz 100 000 eiro. Daļa cilvēku sākuši pieņemt lēmumus pēc vairāk nekā gadu ilgas nogaidīšanas, sekojot līdzi tirgus tendencēm un cerot uz situācijas stabilizēšanos. Vairākos gadījumos tas atmaksājies - šobrīd pārdevēji ir daudz elastīgāki attiecībā uz īpašuma cenas samazināšanu 10-20% robežās.

"Latio" informē, ka pārdevēju paradigmas maiņa sevišķi novērota privātmāju īpašnieku rindās, teju uzreiz piekrītot cenas samazinājumam par desmito daļu. Ja parādās nopietns pircējs, īpašnieki gatavi runāt arī par vēl lielāku procentuālo cenas samazinājumu. Tas mudina pircējus rīkoties tagad, kamēr tirgū ir mazāka aktivitāte un pārdevēji - piekāpīgāki.

Jūrmalas savrupmāju segmentā turpinās lejupslīdoša tendence piedāvājuma skaita ziņā, kas daļēji saistīta gan ar sezonālo ietekmi, gan to, ka īpašnieki iepriekš nepamatoti "pasteidzās" izlikt savu īpašumu pārdošanā un šobrīd plānus ir mainījuši. Ja tendence turpināsies arī nākamā gada sākumā, cenas savrupmāju segmentā visticamāk nekritīs un saglabāsies stabilas ierobežota piedāvājuma apstākļos, prognozē "Latio".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu