"Citadele" plāno piedāvāt labvēlīgus hipotekārās kreditēšanas noteikumus (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izkārtne pie AS "Citadele banka" ēkas Republikas laukumā 2a.
Izkārtne pie AS "Citadele banka" ēkas Republikas laukumā 2a. Foto: Paula Čurkste/LETA

Banka "Citadele" klientiem plāno piedāvāt labvēlīgus hipotekārās kreditēšanas noteikumus neatkarīgi no politiķu lēmumiem, pavēstīja bankas pārstāvji.

Patlaban Saeimā izskatīšanā ir grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, saskaņā ar kuriem paredzēts noteikt nodevu daļai no bankas saņemtajiem procentu maksājumiem no hipotekārajiem kredītiem, lai pēc tam no šīs nodevas ieņēmumiem Valsts ieņēmumu dienests veiktu kredītu procentu kompensācijas izmaksu hipotekāro kredītu ņēmējiem. No šīs nodevas iekasētos līdzekļus plānots novirzīt gandrīz visiem hipotekāro kredītu aizņēmējiem, nevērtējot faktisko nepieciešamību.

Banka "Citadele" jau šī gada oktobrī ir brīvprātīgi piedāvājusi Ministru kabinetam samazināt patērētājiem Latvijā hipotekāro kredītu procentu likmi par 1% uz sešiem mēnešiem un apsvēra vēl lielāku un ilgstošāku samazinājumu. Tāpat banka "Citadele" izteica vairākus konkrētus priekšlikumus mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanas aktivizēšanai, taču nav saņēmusi komentārus.

Ja Saeima grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā nepieņems, banka "Citadele" saglabās savu piedāvājumu - samazināt hipotekārā kredīta procentu likmi par 1% Latvijas patērētājiem no 2024.gada 1.janvāra uz vienu gadu. Sākotnējās aplēses liecina, ka šis piedāvājums sniegtu atbalstu aptuveni 9000 bankas "Citadele" klientu.

Grozījumu Patērētāju tiesību aizsardzības likumā pieņemšanas un spēkā stāšanās gadījumā banka "Citadele" piedāvās visiem patērētājiem 1% samazinājumu no jauna izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem 2024.gadā, uz ko neattieksies ar grozījumu pieņemšanu un spēkā stāšanos saistītās izmaiņas. Tāpat jau drīzumā banka "Citadele" sāks piedāvāt zaļo hipotekāro kredītu ar īpaši izdevīgu likmi energoefektīviem mājokļiem. Paredzams, ka arī uz šiem hipotekārajiem kredītiem attieksies procentu likmes samazinājums 1% apmērā 2024.gadā.

Bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Johans Akerbloms norāda, ka banka jau iepriekš vērsusies gan valdībā, gan Saeimā ar piedāvājumu uz laiku samazināt kredītu procentu likmi par 1%. Akerbloms atzīst, ka neprognozējamās diskusijas Saeimā, kurās katrā likuma projekta lasījumā tiek piedāvāti pilnīgi dažādi risinājumi, radījuši nenoteiktību, kas apgrūtina iespēju pieņemt klientiem labvēlīgus ilgtermiņa lēmumus, jo regulējuma turpmākās sekas ir grūti prognozējamas. Tomēr, neskatoties uz grūti paredzamo regulējuma vidi, "Citadele" ir gatava ieviest atbalsta mehānismus esošajiem un jaunajiem klientiem.

Bankas pārstāvji informē, ka "Citadele" ir atvērta sadarbībai ar valdību ilgtspējīga risinājuma atrašanai, ņemot vērā visas iesaistītās puses un nodrošinot, ka Latvija turpina būt labvēlīga vieta ārvalstu tiešajām investīcijām. Banka "Citadele" norāda, ka konstruktīvas sarunas ir bijušas ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV), taču vienlaikus nav pārliecības, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir pienācīgi un vispusīgi izvērtējusi faktisko ar likumprojekta pieņemšanu saistīto izmaiņu ietekmi uz tautsaimniecību un tā lietderību.

Banka "Citadele" aicina lēmumu pieņēmējus saglabāt tiesiskās vides konsekvenci un tiesiskās paļāvības principu, jo tas sekmē Latvijas kā ieguldījumiem labvēlīgas ekonomikas statusu, savukārt tiesiskā nenoteiktība tam traucē.

Jau ziņots, ka Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 30.novembrī izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz, ka atbalsts hipotekāro kredītu ņēmējiem plānots 30% apmērā no procentu maksājumiem, bet ne vairāk kā divu procentpunktu apmērā no periodam noteiktās procentu likmes.

Lai sniegtu šo atbalstu, kredītiestādēm tiks noteikts pienākums maksāt nodevu "nolūkā aizsargāt sabiedrības labklājību, ņemot vērā mājsaimniecību maksājumu slogu".

Paredzēts, ka bankām kā nodevas maksātājiem būs pienākums katram atbilstošajam hipotekārā kredīta ņēmējam aprēķināt kredītu procentu kompensāciju 30% apmērā no procentu maksājumiem, kas aprēķināti saskaņā ar attiecīgo hipotekārā kredīta līgumu par attiecīgo ceturksni, bet ne vairāk kā divus procentpunktus no no periodam noteiktās procentu likmes (kopējās likmes).

Kredītu procentu kompensāciju nesaņems tie hipotekāro kredītu ņēmēji, kuriem ir aizņēmumi ar fiksētu procentu likmi visā kredīta atmaksas periodā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu