"Olainfarm" jaunu produktu attīstīšanā plāno investēt vairāk nekā 22 miljonus eiro (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lita Krone/LETA

Zāļu ražotājs AS "Olainfarm" jaunos produktos nākamgad plāno investēt 22,25 miljonus eiro, bet 2025. gadā - 16,2 miljonus eiro, informēja uzņēmuma pārstāvji.

Kompānijā atzīmē, ka "Olainfarm" pēdējos nepilnus divus gadus strādājis, lai sagatavotu Rietumvalstu tirgiem piemērotu produktu portfeli, kā arī iespējami ātrāk veiktu šo produktu reģistrācijas Rietumeiropas tirgos. Pašlaik apstiprināti vairāk nekā 50 jauni produkti, no kuriem 17 šogad sākts reģistrācijas process, bet vēl 20 produktiem reģistrācijas process tiks sākts 2024.gadā.

Tostarp 2022.gadā un 2023.gadā kopējās investīcijas jaunos produktos veidoja 12 miljonus eiro, bet 2024.gadā plānots investēt vēl vismaz 22,25 miljonus eiro un 2025.gadā - 16,2 miljonus eiro.

Tāpat kompānijā min, ka kopumā uzņēmuma akcionāri ir apstiprinājuši vairāk nekā 100 miljonu eiro investīcijas tuvākajai piecgadei.

"Olainfarm" valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis skaidro, ka līdz ar akcionāru maiņu pilnībā pārskatīta "Olainfarm" attīstības stratēģija, nosakot mērķi kļūt par Eiropas Top10 farmācijas kompāniju savās terapeitiskajās grupās. Produktu portfelī tiek iekļauti patentbrīvie medikamenti, kas aptver arī kompānijai jaunas terapeitiskās grupas, piemēram, uroloģijas, onkoloģijas un pret diabēta medikamentus.

Šogad pirmo reizi "Olainfarm" vēsturē veikta arī tehnoloģiju pārnese ražošanā četriem kardioloģijas preparātiem, ko, noslēdzoties reģistrācijas procesam, uzņēmums ieviesīs pastāvīgā ražošanā Latvijā. Nākamgad šis skaits pieaugs, piebilst Bundulis.

"Olainfarm" šogad ir reģistrējusi jaunu uroloģijā lietotu medikamentu un sākusi reģistrāciju vairākiem kardioloģijas un pretiekaisuma produktiem virknē Rietumeiropas tirgu, tostarp Vācijā, Itālijā, Polijā, Čehijā, Francijā, Slovākijā, Lielbritānijā un citur. Latvijā reģistrācija noslēgusies arī jaunam endokrīnās sistēmas medikamentam un prognozējams, ka tuvākajos mēnešos šo zāļu reģistrācija noslēgsies vēl septiņās Eiropas Savienības (ES) valstīs.

Šajā periodā uzņēmums veicis investīcijas gan produktu portfeļa attīstībā, gan arī ražošanas modernizācijā, jaudu palielināšanā un zaļās enerģijas plašākā izmantošanā. Tāpat atbilstoši uzņēmuma akcionāru redzējumam par nepieciešamību stiprināt Latvijā medikamentu un ārstniecisko produktu ražošanu, veiktas izmaiņas AS "AB City" koncerna struktūrā, pievienojot augu valsts ārstniecības produktu ražotāju AS "Rīgas farmaceitiskā fabrika" uzņēmumu grupai "Olainfarm". Tajā jau ietilpst SIA "Silvanols", SIA "Tonus Elast" un klīnikas "DiaMed" un "OlainMed".

Tādējādi, pēc kompānijā minētā, pakāpeniski "AB City" koncerna ietvaros tiek konsolidēti resursi un kompetences, kas nodrošinās farmācijas uzņēmumu straujāku attīstību kā eksportā, tā arī Latvijā.

"Olainfarm" medikamentu portfeli prioritāri attīsta tādos virzienos kā neiroloģija, kardioloģija, uroloģija, onkoloģija, kā arī tādu slimību ārstēšanai kā diabēts, alerģijas un infekcijas, specializējoties patentbrīvo medikamentu segmentā. Prioritārie eksporta tirgi, kur tiek reģistrēti jauni produkti, ir Baltijas valstis, Čehija, Polija, Slovākija, Vācija, Itālija, Spānija, Francija, Gruzija un Lielbritānija. Attīstības fokusā ir arī darbs Kanādā un ASV, kur pašlaik notiek tirgus izpēte un sarunas ar potenciāliem partneriem par sadarbības formu.

Tāpat kompānijā informē, ka novembra beigās "Olainfarm" akcionāru sapulcē pieņemts lēmums palielināt uzņēmuma pamatkapitālu par 4,9 miljoniem eiro, tam sasniedzot 35 miljonus eiro. Tas ļaus "Olainfarm" veikt jaunu meitassabiedrību dibināšanu vairākos ES tirgos.

Jau ziņots, ka "Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 120,249 miljoni eiro, kas ir par 9,9% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt koncerna peļņa pieauga par 66,5% un bija 21,161 miljons eiro.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls patlaban ir 30 079 109 eiro.

Kompānijas īpašniece ir AS "Repharm" grupas māteskompānija "AB City". "AB City" patiesie labuma guvēji, pēc kompānijas mājaslapā publiskotās informācijas, ir Josifs Apts, Sergejs Korņijenko, Andrejs Leibovičs, Aleksandrs Livšics, Mihails Lurje, Jeļena Ņikitina, Jānis Oskerko un Roberts Tavjevs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu