Jūrmalā pagaidām atliek NĪN paaugstināšanu ekspluatācijā nenodotām ēkām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Māja Jūrmalā.
Māja Jūrmalā. Foto: LETA

Jūrmalas dome paaugstināto 3% nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi ēkām, kurām pārsniegts maksimālais būvdarbu veikšanas ilgums un kuras nav nodotas ekspluatācijā, piemēros no 2026. gada 1. janvāra, nevis no 2024. gada 1. janvāra, kā tas bija plānots sākotnēji, informē pašvaldība.

Pašvaldībā skaidro, ka šāds lēmums pieņemts, reaģējot uz iedzīvotāju iesniegumiem, vispārējo ekonomisko situāciju valstī, tostarp straujo EURIBOR likmju kāpumu, kā arī problēmām ar kadastrālās uzmērīšanas pasūtījumu savlaicīgu izpildi Valsts zemes dienestā.

Ar 2026.gada 1.janvāri ekspluatācijā laikus nenodotām ēkām tiks piemērota paaugstināta NĪN likme 3% apmērā.

Līdz ar to NĪN par ekspluatācijā nenodotām ēkām, kā arī nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība 2024.gadā Jūrmalā vēl nemainīsies.

Ņemot vērā samērā laikietilpīgo būvniecības dokumentācijas kārtošanas procesu, pašvaldība aicina iedzīvotājus izmantot šo pārejas periodu līdz 2026.gada 1.janvārim un neatlikt uz pēdējo brīdi ēku nodošanu ekspluatācijā.

Kā vēstīts, atbilstoši normatīvajiem aktiem, no šā gada 1.oktobra būvēm, kurām tiks pārsniegts maksimālais būvdarbu veikšanas ilgums, var piemērot paaugstinātu nodokļa likmi 3% apmērā no zemes vai ēkas kadastrālās vērtības.

Astoņi gadi, kas ir maksimālais būvdarbu veikšanas termiņš līdz būvju nodošanai ekspluatācijā, tika noteikti 2014.gadā Būvniecības likumā un ar šo likumu saistītajos Ministru kabineta noteikumos "Vispārīgie būvnoteikumi", lai veicinātu īpašumu sakārtošanu un novērstu situācijas, kad ekspluatācijā nenodotās ēkas īpašnieki jau izmanto.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu