Latvijas Bankai paplašina tiesības aktualizēt Kredītu reģistru

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Latvijas Bankai paplašina tiesības nodrošināt Kredītu reģistra ziņu aktualitāti, paredz valdības otrdien, 5. decembrī, atbalstītie grozījumi Kredītu reģistra likumā.

Latvijas Bankai būs pienākums nodrošināt Kredītu reģistra ziņu aktualitāti gadījumā, kad reģistra dalībnieks vai ierobežots reģistra dalībnieks ir iekļāvis Kredītu reģistrā ziņas par sava klienta vai klienta galvinieka saistībām, bet līdz bijušā reģistra dalībnieka statusa iegūšanai (izslēgšanas no Uzņēmumu reģistra uzturētā komercreģistra vai reģistra žurnāla gadījumā) nav tās aktualizējis, norādot ziņas par saistību izbeigšanos.

Tāpat ar likuma grozījumiem paredzēts nodrošināt reģistra dalībniekiem iespēju efektīvāk, pilnīgāk pārvaldīt kredītrisku, izmantojot Kredītu reģistrā iekļautās ziņas.

Likumprojekts nosaka Latvijas Bankai pienākumu aktualizēt Kredītu reģistrā iekļautās ziņas gadījumā, kad Kredītu reģistra dalībnieks vai Kredītu reģistra dalībnieks ar ierobežotu statusu ir izslēgts no komercreģistra vai Uzņēmumu reģistra žurnāla, bet līdz tā izslēgšanas no komercreģistra vai Uzņēmumu reģistra žurnāla dienai nav aktualizējis Kredītu reģistrā iekļautās ziņas par klienta vai klienta galvinieka saistībām.

Attiecīgos grozījumus rosinājusi praksē izveidojusies situācija, kad saskaņā ar Uzņēmumu reģistra lēmumu izbeigta ierobežota reģistra dalībnieka (krājaizdevu sabiedrības) darbība, bet bijušā reģistra dalībnieka Kredītu reģistrā iekļautās ziņas liecina, ka tā klienta vai klienta galvinieka saistības ir spēkā esošas.

Ņemot vērā, ka Latvijas Bankas rīcībā ir informācija par attiecīgā bijušā reģistra dalībnieka darbības izbeigšanu likumīgā kārtībā un tādējādi arī informācija par klienta vai klienta galvinieka saistību izbeigšanos pie konkrētā bijušā reģistra dalībnieka, tai būtu tiesisks pamats aktualizēt Kredītu reģistrā iekļautās ziņas par šādu klienta vai klienta galvinieka saistību izbeigšanos, bet esošās Kredītu reģistra likuma normas šādu pienākumu Latvijas Bankai neparedzēja.

Tāpat likumprojekts nosaka reģistra dalībnieka tiesības pieprasīt Kredītu reģistrā iekļautās ziņas, kas tam sniegtu papildu informāciju kredītriska pārvaldībai.

Reģistra dalībniekam paredzētas tiesības pieprasīt ziņas par tādu personu, ar kuru reģistra dalībnieks, pamatojoties uz rakstveida līgumu, veic Kvalificētajiem finanšu darījumiem piemērojamā izslēdzošā ieskaita likumā minēto finanšu darījumu vai Eiropas Parlamenta un Padomes 2015.gada 25.novembra Regulas (ES) 2015/2365 par vērtspapīru finansēšanas darījumu un atkalizmantošanas pārredzamību minēto vērtspapīru finansēšanas darījumu (atvasināto finanšu instrumentu darījums), par personu, kura reģistra dalībniekam iesniegusi pieteikumu atvasinātā finanšu instrumenta darījuma noslēgšanai, kā arī ar minētajām personām dalības un kontroles veidā saistītajām personām un par šo personu patiesajiem labuma guvējiem.

Minētās tiesības savā apjomā būtu identiskas reģistra dalībnieka tiesībām saņemt Kredītu reģistrā iekļautās ziņas, kas attiecas uz tā esošajiem un iespējamajiem klientiem un klienta galviniekiem.

Tāpat paredzētas tiesības reģistra dalībniekam, kas ir kredītiestāde, pieprasīt ziņas par šīs kredītiestādes meitas sabiedrības, kura arī ir reģistra dalībnieks, esošajiem un iespējamajiem klientiem un klienta galviniekiem, kā arī ar minētajām personām dalības un kontroles veidā saistītajām personām un par šo personu patiesajiem labuma guvējiem, kas nepieciešamas kredītriska pārvaldīšanai konsolidācijas grupas ietvaros.

Latvijas Banka uztur Kredītu reģistru kopš 2008.gada 1.janvāra. Kredītu reģistrā ziņas par saviem klientiem (aizņēmējiem), klientu galviniekiem un to saistībām (kredītiem un garantijām (galvojumiem)) iekļauj reģistra dalībnieki, ierobežotie reģistra dalībnieki un Valsts kase.

Reģistra dalībnieki ir Latvijā reģistrētas kredītiestādes, komercsabiedrības, kurām ir ciešas saites ar kredītiestādēm, piemēram, vienā kredītiestādes grupā esoši komersanti, kuri sniedz kreditēšanas pakalpojumus un ir reģistrēti Latvijā, ārvalstīs reģistrētu kredītiestāžu filiāles, kuras reģistrētas Latvijā, kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības, apdrošināšanas sabiedrības un AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu