Par 8 miljoniem eiro modernizēs NVA pakalpojumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Valdība otrdien, 5. decembrī, lēma piešķirt 8 miljonus eiro "Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) pakalpojumu modernizācijai un jaunu digitālo risinājumu radīšanai".

Lielākā finansējuma daļa - 3 885 600 eiro - tiks novirzīta bezdarbnieku uzskaites un reģistrēto vakanču informācijas sistēmas pilnveidei. 607 322 eiro tiks novirzīti nodarbināto personu kompetenču novērtēšanas sistēmas izstrādāšanai.

LM skaidro, ka tas palīdzēs gan izstrādāt konkrētāku NVA darbinieku mācību plānu, gan piesaistīt NVA nodarbinātos pienākumiem, kuri vairāk atbilst katras personas prasmēm, zināšanām un spējām. Tāpat iecerēts saturiski pilnveidot nodarbināto personu tālmācības sistēmu, pilnveidot nodarbināto personu mentoru programmu, organizēt informatīvos un mācību pasākumus, nodrošināt konsultatīvo atbalstu darba pienākumu veikšanai un jaunu nodarbināto personu piesaisti, īstenojot to praksi NVA. Indikatīvi varētu tikt piesaistīti 20 praktikanti, un tos iecerēts meklēt starp NVA klientiem.

Savukārt, lai veiktu aktīvās darba tirgus politikas pasākumu monitoringa un ietekmes novērtējumu, kā arī pilnveidotu īstermiņa darba tirgus prognozēšanas sistēmu un prognožu atspoguļošanas platformu, plānots atvēlēt 518 747 eiro. 278 106 eiro tiks novirzīti bezdarbnieku un darba meklētāju profilēšanas sistēmas, kā arī bezdarbnieku darba meklēšanas procesa pārvaldības metodikas pilnveidošanai.

Par 295 320 eiro tiks izstrādāti vai adaptēti un digitalizēti desmit darba tirgum atbilstoši metodiskie materiāli. Tiks arī izskatīta iespēja adaptēt jaunas metodikas pieaugušo profesionālās piemērotības noteikšanai. Finansējums tāpat tiks novirzīts darba meklēšanas atbalsta centra izveidei Rīgā, lai NVA darbā ieviestu "vienas aģentūras principu".

NVA pakalpojumu modernizēšana iecerēta līdz 2029.gada nogalei. Tam šogad finansējums plānots 50 000 eiro apmērā, 2024.gadā - 1,2 miljoni eiro apmērā, no 2025. līdz 2027.gadam - 2,1 miljoni eiro apmērā ik gadu, bet 2028.gadā - indikatīvi 450 000 eiro.

Atvēlēto finansējumu veido Eiropas Sociālā fonda "Plus" finansējums 6,8 miljoni eiro un valsts budžeta finansējums 1,2 miljoni eiro.

2021.-2022.gadā NVA klientu mērķa grupā iekļautas personas ar invaliditāti, bezdarba riskam pakļautas, tai skaitā nodarbinātas, personas, kā arī jaunieši, kuri iegūst izglītību speciālās izglītības iestādēs vai ir absolvējuši speciālās izglītības programmu. Tas radījis vajadzību modernizēt klientu apkalpošanu, tostarp reaģējot uz pieaugošo pieprasījumu pēc e-pakalpojumiem un digitālajiem risinājumiem, skaidro Labklājības ministrija (LM).

Balstoties uz Eiropas Savienības (ES) nodarbinātības dienesta tīkla tematisko izvērtējumu "Neaktīvo iedzīvotāju aktivizācijas iespējas: nodarbinātības publisko dienestu iniciatīvas", LM izdarījusi pieņēmumu, ka, modernizējot NVA pakalpojumus, papildus no jauna nodarbinātajiem 45 942 NVA klientiem, no 2023. līdz 2029.gadam vismaz 10 000 ekonomiski neaktīvo iedzīvotāju saņems informāciju par aktīvās darba tirgus politikas pasākumiem un vērsīsies NVA pēc atbalsta. Tādējādi varētu pieaugt ieņēmumi no nodokļu maksājumiem, jo 10 000 personas, kuras atgriezīsies darba tirgū, veiks sociālās apdrošināšanas un iedzīvotāju ienākuma nodokļa iemaksas no darba algas, prognozē ministrija.

Kopējā situācija darba tirgū pēdējos gados uzlabojas - 15-64 gadus vecu personu nodarbinātības līmenis 2022.gada 4.ceturksnī pieauga līdz 71,3%, esošo situāciju raksturo LM, atsaucoties uz "Eurostat" datiem. Vienlaikus joprojām novērotas grūtības vairākām nestrādājošo iedzīvotāju grupām integrēties darba tirgū, bet gados vecākām personām, personām ar zemu izglītības līmeni vai invaliditāti pastāv grūtības saglabāt esošo darba vietu un ir lielāks bezdarba risks, esošo situāciju raksturo.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu