Visi pasākumi veltīgi: rubļa kurss atkal pieredzējis būtisku kritumu (12)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Neraugoties uz Krievijas varasiestāžu pūliņiem, rubļa vērtība turpina kritumu. Otrdien rubļa kurss nokritās līdz 92 rubļiem par dolāru, bet par vienu eiro atkal nācās atdot vairāk nekā 100 rubļus. Informācija par valdības plāniem ieviest totālu valūtas ienākumu kontroli eksportējošajiem uzņēmumiem situāciju neglāba.

Kā vēsta “The Moscow Times”, iemesli valūtas kritumam ir iepriekšējie – decembris tradicionāli ir smags mēnesis rublim, naftas cenu kritums, kā arī eksportējošajiem uzņēmumiem jāveic kārtējais maksājums par nodokļiem.

Ņemot vērā, ka Krievijā vadošās “Urals” markas jēlnaftas cena nokritusies līdz 67 dolāriem par barelu, kas ir par 11-13 dolāriem mazāk nekā novembrī, naftas uzņēmumiem ir ievērojami samazinājusies peļņa. Tas nozīmē, ka ieņēmumu apjoms valūtā decembrī saruks par 10-15%, salīdzinot ar oktobri-novembri, un līdz ar to valdības ieviestie pasākumi rubļa kursa stabilizēšanai, vismaz tuvākā mēneša laikā, rezultātus nedos.

Tāpat rublis zaudē savu vērtību, ņemot vērā to, ka drīzumā noslēgsies nodokļu apmaksas periods, un sezonāli pieaug arī valsts izdevumi un pieprasījums pēc valūtas. Tirgus dalībnieki norāda, ka ļoti svarīgi ir saprast, kas notiks tuvākajā laikā. Ļoti iespējams, ka rubļa kurss turpinās kristies, vismaz līdz 95 rubļiem par dolāru (105 rubļiem par eiro).

Rubli gan teorētiski varētu stabilizēt decembra otrajā pusē, mazliet mazinoties pieprasījumam pēc ārvalstu valūtas, tomēr arī nākamā gada sākumā iespējams jauns kritums, ņemot vērā sankciju un ģeopolitisko notikumu ietekmi.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu